Rågvallmo - akartulpan


Flora

Gotland, Rågvallmo - akartulpan - foto: Bernt Enderborg

Rågvallmo lyser som utspridda rubiner på åkrar och längs vägar, men i bland ser man hela fält lysa röda. Få blommor har sådan intensiv röd färg. På gutniska kallas Rågvallmon för "akartulpan" eller "kragtulpan.

Rågvallmo

Vallmosläktet vid lärt namn Papaver är ett- eller fleråriga örter med mjölksaft, ensamma stora blommor, två foderblad, fyra kronblad, legio ståndare samt en pistill. Frukten ser ut som en urna, säger uppslagsverket, en kapsel.

Rågvallmo

I Sverige finns det fem arter. Tvenne vilda i fjällen, gula, övriga är röda och har invaderat via utsäde. De som blommar i åkrarna och annars lite här och var i enstaka exemplar är den röda Kornvallmon, Papaver rhoeas, och rågvallmo, Papaver dubium, eller åkervallmo – båda anses vara ogräs.

Som alla knarkare vet så gör man opium av den sydeuropeiska vita opievallmon, Papaver Somniferum, som har stora vita blommor, men i vårt klimat, på våra breddgrader, se kommentaren nedan, så kan man inte utvinna opium ur blommorna.

I köksfönstren ser man emellanåt vallmo, men då är det nog Sibirisk vallmo, Papaver nudicaule, med rödgula eller vita blommor, eller Jättevallmo, Papaver orientale, med stora röda blommor.
/text och foto Bernt Enderborg