Lyckans hjul i Ekeby


Historia - Ekeby - Nära - Karta

Gotland, Lyckans hjul i Ekeby - foto: Bernt Enderborg

"Bland svenska gravstenar från medeltiden", säger Allan Ellenius, "äger Ekeby kyrka på Gotland en av de märkligare". Vidare: "Det innebär ingen svårighet att i kontinental litteratur och bildkonst finna nära paralleller till denna framställning av lyckohjulet" (citaten kommer från Fornvännen 1957).

Gravsstenen som är daterad till omkring 1300 e.Kr. är "ett mycket tidigt exempel på en nordisk framställning av lyckohjulet", och att det är en gravsten ger symbolen en särskild betydelse, inte bara som lyckans hjul utan också som ett slags livshjul som talar om att ingen undgår sitt öde.

Ellenius säger att den figur som står bakom lyckohjulet med "största sannolikhet" är Fortuna. Till vänster syns någon som håller ett fast tag i hjulet och är på väg uppåt, och till höger, den skadade delen, håller någon ett lika stadigt grepp men är på väg neråt. Livet går upp och ner för alla och envar, somliga har tur och fru Fortuna ler välvilligt medan det för andra deras förskyllan utan går rent åt pipsvängen.På mittenpartiet av stenen ser vi en tronande man som förmodligen en gång burit krona och som alltså befinner sig på höjden av sin lycka. Han har en spira för att visa sin makt och det kärl han håller utvisar värdslig rikedom.

Filofosen Alain de Botton, som var gäst hos Skavlan släppte ifrån sig några tankar om medeltiden och som kanhända står att läsa i hans bok: The pleasures and sorrows of work. Han sa att nutiden utser folk som inte lyckas till "losers", vilket på sitt sätt beskriver nutiden, medan på medeltiden sades folk som inte lyckades var födda i fel stånd, råkade ut osv - helt enkelt haft otur: Lyckans hjul snurrade åt fel. Och det är en väsentlig skillnad i inställning till våra medmänniskor. Vi tycker att de som inte lyckas är klantskallar medan folk på medeltiden ansåg dem otursförföljda.Här är hela gravstenen på bild. Den är över två meter hög och står utställd i norra stigluckan av någon gräslig anledning. Inskriften i gotiska majuskler talar om att stenen är förfärdigad till minne av Atlingis, tidigare hustru till Johannes från Vänge.

Alain de Botton har studerat medeltida tänkande och har säkert en gedigen grund för sina påståenden; här är en föreläsning av honom. I norra stigluckan vid Ekeby kyrka på Gotland har vi ett bevis för dessa tankar, somliga är alltså inte klantskallar utan lider av ett ogynnsamt öde.

- Folk var mänskligare på medeltiden!

Lite till...
För den läsande delen av våra besökare kan vi nämna att år 2011 bjuder Romateatern på Trettondagsafton av Shakespeare, och det har med saken att göra på så sätt att Narren i akt V säger i Hagbergs översättning att:

"Ja, 'somliga äro ofödda till höghet, somliga förvärva den, och somliga få sig den påtrugad'." Och därefter lite annat men i slutet av hans sammanfattning sägs vidare:

" - Så bringar tidens snurrhjul sin hämnd med sig".

Det där snurrhjulet som Shakespeare skrev om vid pass år 1600 är just jämt ett Lyckans hjul, som enligt kommentarerna till pjäsen sägs vara talrika i periodens litteratur där det talas om människolivets växlingar.

- Går det bra för dig? Tvärtom? Var inte orolig, det ordnar sig.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen