Kallgatburg


Naturreservat - Hejnum - Nära - Karta

Gotland, Kallgatburg - foto: Bernt Enderborg

Inom ett av de stora skogsområdena på Gotland Hejnum hällar - File Hajdar - Forsviden ligger det 120 hektar stora naturreservatet Kallgatburg.

Reservatet innehåller ett avsnitt där den så kallade Ancylus-vallen tydligt framträder (5000-7000 f.Kr.) och som löper i nord-sydlig riktning (vallen ligger ca 35 meter över havet).

Ett stort idegransbestånd finns här, liksom lundalm, hassel, benved, murgröna, olvon och klippoxel, och i ett våtmarksområde vid namn Rövätar på reservatet kan man se orkidéer som ängsnycklar, sumpnycklar, brudsporre, luktsporre och kärrkniprot. Andra intressanta växter som finns är guckusko, blodtopp och den köttätande storsileshår.

Kallgatburg är häpnadsväckande vackert och väl värt ett besök!Alldeles i början av reservatet återfinns denna sköna äng - klappade askar berättar att här har folk fordom sysslat med något.

Men egentligen är det rätt underligt. Kallegatburg ligger ju på Hejnum hällar, knastertorra hällmarker, men mitt i alltsammans återfinns detta område med sköna ängar, blomsterprakt, ofarbara vätar och Sveriges största bestånd av idegran.Våren var lite sen anno 2001 varför blomingen av allehanda ovanliga växter inte riktigt hade satt fart.

Majvivor, som på bilden, kryllade det av, ramslöken gav på ett ställe doft åt allting och blommor som säkert kallas smörblommor lyste plättvis intensivt gula.

S:t Pers nycklar och lite annat sånt fanns, men de ovanligt ovanliga växterna blommar lite senare varför vi får besöka Kallgatburg flera gånger för att få fram bilder.Strax efter den blommiga början av promenaden kommer man ut på ett underligt och gutniskt gungfly - Rövätar; det finns en spång att promenera.

Bombadill och Hjortrongull

När man väl går in på dessa sköna stigar så går man faktiskt i det största beståndet av idegran i Sverige. Det är vältrampade stigar, frisk luft, det luktar annorlunda, granarna är mjuka.

Stå still, lyssna! Är det inte...

"Hej dång, klingelång, ringe ding dång dillo
Dingelidång, hopp i språng, stolle stillo!
Tom bom, stollen Tom, Tommelom Bombadillo!"

Om den gamla pilträdsgubben finns någonstans i världen så står han i Kallgatburg. Det är Tom Bombadills marker, allt från pilträd till Kummelgastarna uppe vid Bjärs. Toms klarblå rock och gula stövlar plaskar fram efter sköna blomster till Hjortongull:

"...du vår och du sommar, som vår tar fatt,
du vind över forsen, du lövens skratt!"

Har Du inte läst Sagan om Ringen av JRR Tolkien så gör det.Ute på själva Rövätar (röda vätarna, se vät) står en och annan klunga av ag, ifall nån vågar trampa dit och se på material att täcka tak med.Hur japanerna har lyckats plantera bonzaiträd i Kallgatburg vet jag inte, men de står där. De flesta är förmodligen också förvånansvärt gamla, ty förhållandena medger nog inte energiskog eller så.Nå vait ja inte um dei gar naut pa burgi bei Kallgatu, a stetu star tväss yva täuni, dei kanhändä bär jär nå kultur så'tt dei ska sei vackat äut. Int gutt u vit slikt naj.

Vägen in och ut går över en sån här, en stötta, a stetu.

Alldeles upp vid parkeringen återfinns en anslagstavla där det skall ligga en promenadguide att läsa medan man promenerar. Ta med ett häfte på promenaden, men lägg tillbaka det när du åker från Kallgatburg.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen