text bild karta   info, a-ö

Hörte strand

Gotland | Burs socken | Stränder | Utskrift | Mobilsida
Hörte strand
Hörte strand, foto Bernt Enderborg

En utomordentlig familjevänlig sandstrand bredvid ett vackert fiskeläge i Burs socken. Stranden hette för några år sen på vägskyltarna Herta men heter nu rätteligen Hörte, som folk säger.


Hörte är en skön sandstrand på sydöstra Gotland. Hit kan du lugnt ta med barnen, det är långgrunt och lekplats finns. Vid kiosken kan du köpa korv. Fiskeläget i Hörte är väl värt ett besök.

Vi rekommenderar Hörte som en skön strand.

I vilken socken - överkurs

Vi får ibland brev om just stranden Hörte och frågan i vilken socken den ligger. Nu hittar jag inte min karta, men stranden ligger nog mestadels i den sköna socknen När, där också det tankfulla naturreservatet Närkholm är tillfinnandes (kartritare skriver ibland "Närsholm" (förträngningsön betyder det) eftersom de finner just detta logiskt), medan fiskeläget i strandens södra ände sägs ligga i Burs socken, som för övrigt är beskaffad alldeles på samma vis som När. Den lilla gröna kartan nedan har socknen Burs gulmarkerad, men du går nog mestadels i När socken när du är där.

Obs gärna också att de tämligen nyligen har bytt vägskyltar till stranden, dvs det står inte längre Herta utan Hörte, vilket är bra eftersom det var precis vad vi sa när vi som barn cyklade dit.

Hörde, Herta, badstrand, Gotland

Här har Ainbusk Singers doppat sina nätta små barnfötter och kanske mötte de Lassie i en ljum julinatt. Kanske har Babben förirrat sig hit men det var troligtvis i en fjunig ungdom? Lättjan ligger som spön i backen. Jobbe?

Hit kan Du lugnt ta med barnen. Stranden är långgrund, sanden är extra byggvänlig. Lekplats och minigolf ger omväxling till plaskövningarna i strandkanten.

Grunt vatten värms upp fortare vilket betyder att vackert väder och pålandsvind ger acceptabla badtemperaturer.

Faciliteter finns och en kiosk för gottsugna. Finns längtan efter tillvaro under tältduk så bjuder Hörte på en vänlig camping och omgivningarna är intagande.

Hörte
Foto Björn Pettersson

Som förälder och lätt sliten av vardagens hemköp och tre kvart i bilkön på Essingeleden är Hörte ett grönbete.

Släpp ut barnen och de skuttar likt kalvar bland snäckskal och sandflundror. Ta fram den goda boken och kanske en väl kyld dryck, släng vinterns gråfläsk över axeln och slappna av. En själens workout på en väl tilltagen sandstrand och barnen ler likt Elsa Beskows apelsinälvor.

Hörte är en folkets strand. Den passar gammal som ung, topless som påklädd, rynkig som slät. Här finns ingen sån hets i senaste badmode.

Inte är stranden av det ensliga slaget men möjligheten till avskildhet är god eftersom det finns gott om plats på denna gotländska "playa".

Visst kan här finnas släke och sånt uppsköljt sjögräs men vad gör det när naturen ligger som en strukturtapet över hela härligheten. Släke är endast ett problem när det blåser längre tid och det är pålandsvind. Innan konstgödningen slog ner i det gotländska lantbruket använde bönderna släke som gödningsmedel på åkrarna, vilket i sin tur gav badgästen en ren och trevlig plats att lägga ut lilla badfilten på. På Hörte söker kringboende hålla undan släken och det gör de bra.

Herta
Foto Björn Pettersson

Här har som sagt Ainbusk Singers haft spring i benen och pallat jordgubbar. Man vårdar ömt sin dialekt (språk) och en shoppingtur i lanthandeln är en god upplevelse i lokalt färgade meningar. Icke förstår man nåt, men vad gör det när vänligheten är stor och Andare Bertil vänder hö på en strandäng.

Här betar kor och hästar vilket i sig är en upplevelse i tider av jordbruksdöd och arealbidrag. Lundells öppna landskap återfinns här, kanske har också han doppat foten i Hörtes blankvatten och lapat soluppgång i strandkanten.
/text Tina-Marie Qwiberg, foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.
Burs socken

Vägbeskrivning


Burs socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Stränder.

I närheten - fågelvägen


Stugor södra Gotland

2 bäddar - Halor 2


Se vidare Boendesidan

1) Hörte?

Jag har under mina 40 år i Burs aldrig hört någon säga Hörte!??

--- webmastern kommenterar ---

De jag känner i trakterna säger Hörte, och eftersom jag är uppvuxen en långmil (13,5 km) från Hörte cyklade vi ibland dit och badade; min faster bodde också i environgerna. Jag skulle inte ha vetat vad Herta var för något när jag var liten.

Jag har ringt till den språkkunniga Ingmarie Larsson, min syster, som bor i närheten av Hörte för att fråga. Men hon sa inte att hon skulle undersöka var ordet "Hörte" kommer ifrån utan hon undrade i telefon varifrån "Herta" kunde tänkas ha kommit.

Efter att ha undersökt det hela sa hon att det har förekommit olika namn genom tiderna. 1701 anges namn som Herta, Härta, Hörte, Hijertas udde, Hijertas wik. 1802 på Storskifteskartan står Hörts udde, och 1832 förekommer namnet Hörtzbacken, strax där min faster bodde, och 1875 sägs Herta på kartan för Laga skifte.

I förbifarten upplyste hon också om att det alltid varit lite sockengrums mellan Burs och När om i vilken socken stranden egentligen ligger. Grunden till detta är att stranden ligger i När socken men att marken tillhör gården Kärne (Känne) i Burs socken varför stranden ligger i Burs. Vi har förlagt stranden till Burs socken, som du ser, emedan "bussboa" (folk i Burs) har tillskrivit mig och sagt att den ligger i Burs ehuru jag från början påstod att den låg i När socken; det beror på att min fasters man hade en gård i trakterna och honom kallade vi "HörtLasse" = Hörte Lasse, och han bodde i När.

I boken om gamla fiskelägen, som Ingmarie studerat, sägs att "Många äldre säger Hörte", varför hon avslutar sin undersökning med att säga:

"Man får kalla stranden vad man vill, bara man säger Hörte."

- Tack Ingmarie för all fakta!
- Och tack för din kommentar!

Ps. Vi skall också tillägga att det här med "sockengrumserier" bara är i all kärvänlighet grannar emellan; det är ingen som bryr sig på riktigt. Allan Nilsson, som är från När och är Gotlands bäste skald, har givit uttryck för detta i en förnämlig och rolig visa, men då handlar det om närkarnas (folk som bor i När) grannar Lauboa (folk som bor i socknen Lau). Han säger bl a i visan översatt ungefär att: Lauboa borde lära sig mera kristliga seder och bruk, och låta bli att slå tillbaka (u lat blei u sla tibaks) - och det är roligt om man vet att Jesus sa att man skulle vända andra kinden till. Ds.

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Stränder: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Burs: länkar, karta.