text bild karta   info, a-ö

Närhet - fördel Gotland

Gotland | Magiska Gotland
Närhet
Närhet - fördel Gotland , foto Bernt Enderborg
En trevlig tanke av Björn Brissund stod att läsa i Gotlänningen (lokaltidning) den 18 april 2008. Han säger att:

"Gotland är inte så stort till ytan. Det är en stor fördel för det ger ganska små reseavstånd." Han säger vidare att 30 procent av gotlänningarna (gutar) bara har 10 minuter till jobbet, 60 procent har en restid på högst 20 minuter.

Har du en timme till ditt jobb så skulle du vinna över en timme till livet dagligen - det blir väl minst en vecka varje år - om du bodde på Gotland i stället.

Närhet är ett kärnvärde i varumärket Gotland

Om du har tagit del av det här med Varumärket Gotland så har du också sett att närhet är ett kärnvärde kring vilket varumärket skall byggas. Jag skall inte försöka närmare definiera vad som kan tänkas inneslutas i detta begrepp utan bara tala lite mera om två saker: närhet till utbud, närhet till världen.


Du skall få lite exempel. Undertecknad bor mitt på Gotland, i socknen Vänge. Om jag vill shoppa i t ex Visby, Hemse, Slite, Klintehamn, som är några av de större orterna på Gotland så får jag sätta mig i bilen 25 minuter. Och på samma sätt är det om ungarna vill syssla med någon idrott - alla större anläggningar på Gotland finns inom 25 minuter, något som också är synnerligen trevligt om ungarna skall tävla mot något annat lag eller så. Detta gäller också teater, utställningar och liknande.

Bor man längst ner på södra Gotland (Sudret) så är det 10-12 mil till Sudersand på Fårö. Men jag har bara omkring 20-25 minuter till en hel radda av Gotlands bästa stränder, såväl på väst- som östsidan. För den som gillar vad fornt och gammalt haver varit så ligger det nog 25.000 fornlämningar inom samma tidsram. Man skulle kunna säga att jag har nästan Gotlands utbud inom en halvtimme - och utbudet är inte litet eftersom Gotland är en ö.Till och från Gotland

Flyg till och från Gotland tar en halvtimme, färjan går över på tre timmar, och turtätheten är synnerligen god, nästan överraskande bra. Flyg går stup i kvarten från olika håll och med de nya färjorna kan man göra dagsutflykter till den andra sidan (läs gärna om att vi vill vägpriser på färjan eftersom vi vill träffa dig oftare). Flyg går året runt från Bromma, Arlanda, Skavsta och Linköping, och sommartid kan du resa till Gotland från ovanstående flygplatser plus Hamburg, Helsingfors, Oslo, Göteborg, Sundsvall, Norrköping, Ängelholm, Nyköping och Växjö.

Gotland är närhet på flera sätt

Det är inte bara nära till jobbet på Gotland, vi kan faktiskt påstå att det är nära till allting annat också.

Kommunikationerna till och från Gotland är excellenta, och vi jobbar oförtrutet på att de skall bli bättre.

Men kanske är närheten till livet, universum och allting den riktigt stora grejen. Tio minuter från mig växer Karl-Johan och kantareller i mängder, 5 minuter härifrån finns storskogen, underbara ängar med en blomsterprakt utan like och min ena granne är adelsman, den andra läkare.

Gotland har ett annat tempo och, som ovan sagts, gutar har en vecka till per år att leva. Du är välkommen att bli gute när du vill!

Välkommen!
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan