text bild karta   info, a-ö

Sten- och klapperstrand på Gotland

Gotland | Naturtyper | Utskrift | Mobilsida
Sten- och klapperstrand på Gotland
Sten- och klapperstrand på Gotland, foto Bernt Enderborg

En säregen strandtyp är klapperstensstranden


Den vanligast förekommande strandtypen på Gotland är stenstranden och den mest egenartade är klapperstensstranden.

Stenstränderna bjuder många exempel där man tydligt kan se hur naturens krafter, sakta men framgångsrikt, kramar och omformar ön till långa klapperstenfält - vaggade av havet, mjukt slipade till konstverk. Man kan vandra vid Stenkusten, Ekstakusten, Östergarnslandet, på västra Fårö och finna stenar och fossiler av mångahanda slag. Det är också på dessa stränder man finner den vackraste drivveden.

Sten- och klapperstenstrand

Stenarna ligger vanligen i böljande, mjuka vallar som formats av höst- och vårstormar. DSe kan vara hundratals meter breda och strängt kuvade "martallar " kämpar om livsrum på en till synes steril plats. Tyvärr händer det ibland att strändernas vallar blir sönderkörda av bilar, så visa varsamhet.

Klapperstenstrand

Att hoppa på stenar i strandkanten och att plocka fossiler är en spännande naturupplevelse och trevlig avkoppling för alla människor oavsett ålder, och passar därför utmärkt som en dagsutflykt för hela familjen. Vi rekommenderar Stenkusten som bjuder på myriader av fossila och spännande upptäckter, se t ex Grodde naturreservat. Råkar du vara på den östra sidan av Gotland så är Gothemhammar en bra plats, där det också finns en hiskligt gammal fornborg på stenålderstida stenvallar.

Men du får inte plocka fossil hur som helst, kolla sidan om detta!

Sten- och klapperstrand på Gotland

Denna typ av strand kanske inte vid den första anblicken inbjuder till bad men ofta vidtar "pallen" en plan stenhäll, ett par meter ut i vattnet och ger en slät stenbotten som är mycket behaglig att bada i. Det finns dock sprickor och "pallkanter" som stupar, ibland tiotals meter lodrätt ned och kan ge upphov till farliga undervattensströmmar.

- Var försiktig!
/text och foto Bernt Enderborg


Se vidare Boendesidan