text bild karta   info, a-ö

Fossil

Gotland | Guide Gotland | Utskrift | Mobilsida
Fossil
Fossil, foto Bernt Enderborg

Hela Gotland är uppbyggt av fossil


Fossil är fascinerande i alla sina former, knappar, bikake-lika, ringar och de som liknar rosor och skallar. Det är ett kärt nöje att lägga sig på mage på en av Gotlands alla stränder, gräva lite med handen och upptäcka stjälken av en sjölilja eller delar av djur som levde i havet för 400 miljoner år sedan. Det är en skön känsla att upptäcka och känna den tid som var.

Fossil på Gotland

Gotlands berggrund är i stort sett uppbyggd av fossila skal och skelett av marina organismer. Trots att det förflutit 400 miljoner år sedan djuren bäddades in i sedimenten på havsbotten så är de oerhört välbevarade. Faunan är rik, över 2000 fossila arter har hittills beskrivits från Gotland och forskare från hela världen kommer årligen till ön för att studera berggrunden.

Fossil på Gotland><br>Bild från <a href=Fossilmuseet i Ljugarn.

Gotlands fossilrikedom är stor. Varhelst berggrunden är blottad hittar man fossil. Stränderna nedanför kustklintarna är kanske de bästa ställena. Här sköljer havet ständigt ned nya fossil från de blottade lagren i klinten och är en utmärkt plats att studera berggrunden och de olika tidslagren.
/text Tina-Marie Qwiberg, foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan