text bild karta   info, a-ö

Draken i Gerum

Gotland | Gerum socken | Skulptur | Utskrift | Mobilsida
Draken i Gerum
Draken i Gerum, foto Bernt Enderborg

Offer och något om medeltiden


Bilden visar västportalen på Gerum vackra kyrka. Tornet sägs ha påbörjats på 1200-talet medan kor och absid är tillkomna århundradet tidigare, se kyrkan.

Kapitälband heter utsmyckningarna i huvudhöjd på porten. Det vänstra har ornament i låg relief, blomrankor och sånt, och det högra, det södra, kommer vi strax till.

Myntspringan i Gerum

Detta är en närbild av dörren, som ljusats upp lite, och det är i det nedre högra hörnet på bilden som du skall se, någon meter upp på riktigt, ty där finns en myntspringa att stoppa in en slant vid behov. Den är förstås igenspikad på insidan så att du inte längre kan lämna ditt offer, slanten, men tydligen kunde vägfarande och folk i Gerum med dåligt samvete under medeltiden lätta på detta också när kyrkan var tillbommad. Det är tänkvärt, spekulationer nedan.

Draken i Gerum

Här ser du lite av det södra kapitälbandet på kyrkans västportal, den ut mot vägen, och kikar du efter så ser du draken i Gerum, han har trynet längst upp i det vänstra hörnet.

Offret var ett sorts skydd mot den där killen, som representerar det onda, ondska, djävulen eller vad du nu vill kalla det. Eller om du råkat hemsökas en stund, och fick dåligt samvete, kunde lätta detta genom att visa din egentliga välvilja och be om förlåtelse för de dumheter du ständigt åstadkommer.

Draken i GuldrupeFör att lättare hitta draken så kika på den till vänster, som kommer från den stavkyrka som en gång fanns i Guldrupe, se kyrkan, kanske redan på vikingatiden, 1000-talets mitt säger skriftserien Sveriges kyrkor, Kyrkorna i Lina och Halla ting. Draken från Gerum kikar åt andra hållet.

Det kan inte gärna ha funnits någon i Gerum som har sett en riktigt drake, eller Djävulen, även om säkert också dom skapade ormalur långt före kristendomen: draken måste därför vara symbol för något.

Den gamle i Gerum

Bilden visar Den gamle ormen på dopfuntsfoten inuti kyrkan, som är från 1100-talet och gjord av anonymnamnet Majestatis.

Spekulationer

Jag har på några sidor funderat över hurdan medeltiden egentligen var, se sidan "Något om den medeltida tankevärlden" med länkar till mera. Det är svårt, men jag tycker mig i alla fall kunnat dra några slutsatser som står i strid med allmänna fördomar, t ex att jorden var rund, kvinnosyn och annat sånt.

Tänk om myntspringan i kyrkodörren innebar att du kunde lätta ditt samvete så pass mycket att du snart vågade, eller orkade, gå och säga förlåt. Du behövde inte prata med någon, behövde inte bekänna din synd, stå i skamvrån, ha dåligt samvete, utan du kunde utan att skämmas gå och säga förlåt mig, jag gjorde fel.

Besök Gerums kyrka

Kyrkan i Gerum är väl värd ett besök, inte bara för denna annorlunda sida om draken utan gillar du konst så är dopfunten från 1100-talet fantastisk, välbevarad, och än mer fantastiskt är krucufixet, som är Romansk träskulptur av central betydelse också internationellt. Det är för övrigt inte särskilt långt till russi pa Loysthaid.

- Javisst jag, jag glömde nästan, du behöver inte oroa dig för Sundbas mormor: hon är en alldeles vanlig, vacker och omtänksam kvinna.
/text och foto Bernt Enderborg