text bild karta   info, a-ö

Landsbygdsupproret 2015

Gotland | Artiklar | Utskrift | Mobilsida
Landsbygdsupproret 2015
Landsbygdsupproret 2015, foto Bernt Enderborg

Skall det vara nödvändigt


Den alltmer globala världen är bra! Vi lär oss mer och mer, och Rosling säger att världen blir ett bättre ställe för var dag som går, i alla fall för dem som inte svälter.

Landsbygdsupproret 2015, Gotland

Bönderna har ilsknat till, och när de skriver "Stoppa Landsbygdsdöden" på en skylt så menar de inte att landsbygden skall ha medicin, penicillin till djuren, gigantiska farmer i Brasilien, utan de menar något annat.

Landsbygdsupproret 2015, Gotland

Det var inget stort uppror, även om det var landsomfattande, och bönderna i detta land är av någon anledning uppfostrade; långfredag var det också.

Landsbygdsupproret 2015, Gotland

- Nä, det gör du inte - trivs bäst i öppna landskap alltså, eller så har du inte tänkt.

Det där med konkurrens är förstås bra, om det sker på lika villkor. Jag skulle vilja se dig - om du nu är läkare, lärare, byråkrat eller vad du är - åstadkomma 25 gånger så mycket för samma betalning som för 50 år sen.

Landsbygdsupproret 2015, Gotland

Så klart skall bönderna bli bättre, rationalisera, effektivisera, och det gör dom. Men de slåss inte bara för sig själva. De senaste 100 åren har urbanisering tillåtits pågå med oförminskad styrka.

- Varför då?

För att du är miljömedveten? Bra. Ät medicinerade kotletter, grönsaker vattnade med städernas avlopp, uppdragna i gigantiska växthus med konstbelysning, tacos från en fabrik, tysk färdigkokt potatis, och tro gärna att du är medveten när du njuter lammstek från Nya Zeeland.

- Ditt nöt! Bönderna vill hjälpa dig.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan