text bild karta   info, a-ö

Minnen från Fröjel

Gotland | Fröjel socken | Kåseri | Utskrift | Mobilsida
Minnen från Fröjel
Minnen från Fröjel

Inskickat till Guteinfo


Att stanna vid Gannarve och betrakta skeppssättningen, hästarna i hagen och Lilla Karlsö är en vacker vy. Fröjels signum: blåelden som växer rikligt vid dikesrenen och murgrönan som slingrar sig runt trädstammarna. Fåglar som kvittrar. Vädret är soligt och bara några moln på himlen, temperatur +25 grader, sydlig vind och 3-5 meter per sekund.

Det som är fascinerade med öar är det att ger en känsla av överblickbarhet, för att citera revyartisten Hasse Alfredson fritt ur minnet. Hasse Alfredson bor enligt uppgift själv på Lidingö. Rockpoeten Uffe Lundell utgav debut boken ”Jack” 1976 som utspelar sig på Gotland och Norderstrands camping. Cykelsemester med kompisarna (Härom sommaren hörde jag för Uffe Lundell spela på Gutavallen när jag promenerade i ett duggregn utanför ringmuren, författaren Göran Greider som rastade hunden lyssna också) Uffe Lundells låt ”Jag trivs bäst i öppna landskap när havet vill jag bo”(…)”Höra havet svalla” Förmedlar bl. a budskapet, att det är rogivande att bo nära havet.

Jag tror att det också handlar om känslan av kontroll att blicka ut över havet, det minskar stressen. Att gå i hagar och ängsmark är också rogivande. Att vandra i en tät granskog är att inte ha kontroll över terrängen. Gamla jägarsamhället var en person sårbar för överfall i tät skog, enligt min mening, efter arbetat på stressforsknings laboratoriet, Karolinska institutet och egna självstudier.

Det är förvånansvärt många personer som ligger begravda på Fröjels kyrkogård som jag tidigare har träffat. Bland annat Sven Johansson som bodde mittemot kyrkan. Karl-Gustav Olofsson, som bodde i ett hus som Gunnar Booberg numera äger, Fanny Hansson, Ivan Lagergren och Johannes Buskas. Johannes som var uppvuxen i Gammal svenskbyn i Ukraina, Johannes kom till Sverige som 15-16 åring, tror att det var år 1929.


Platser som jag ofta besöker förutom Kyrkan och kyrkogården är Kastalen som har härlig utsikt mot havet (Några hundra meter ner mot kusten låg som bekant en stor vikingahamn). Att cykla ner till strandbodarna för att gå ut på bryggan, titta på havet eller för att bada. Vandra utmed stranden ner till Sandhamns kiosken för att köpa glass eller äta en pizza. En strand där jag har badat, tältat och festat med vänner och bekanta.

Mitt första minne är att pappa, mamma och syster Malena och jag bor i en strandbod nere vid havet. Jag är fem-sex år gammal (född 1956), Jag spelar fotboll med ett gäng grabbar. Är grindvakt för bilar som passerar ut och in genom området – som tack för hjälpen får jag ett, två och femöringar som jag sparade i en kaffeburk av plåt.

Senast minnet är att jag hyr rum på Fröjelgården sommaren 2011. Jag fick tillfälle att prata med Fröjelgårdens föreståndare Rune Wahlgren. Tillgång till bil innebar att jag kunde besöka olika platser i Fröjel och träffa bybor. Körde utmed vackra Eksta kusten, besöka Hemse genom att köra över Mästermyr, första gången. Klintehamn för att handla, mat fika och köpa en bok av Marie Jungstedt. Jag uppskattar Klintehamn med dess affärer och service.

Jag har besökt Fröjel en gång på vintern och det var julhelgen 2010 på Fröjelgården. Det var massor med snö, kallt och svårt att köra bil på landsvägen ner till Klinte. Jag passade på att äta en Dagens lunch på restaurangen, Donner vid Donnersgatan, en fika på Hassela bullbod. Nästan folktomt nere vid Sandhamns campingen och vägen till Djupvik. Tystnad, en märklig upplevelse jämförelse med sommartid. Under dessa kalla vinterdagar träffade jag Hasse Jacobsson och Gunnar Booberg och Rune Wahlgren som är föreståndare för Fröjelgården.

Sommaren 2010 hyrde jag rum på Fröjelgården träffade Eva (Mattsson) Kristiansson, Torgny och Birgitta Ahlquist. Ole och Ingegärd Rosén. Ulf och Irene Rosén samt även Hasse Jacobsson och Gunnar Booberg. Jag hade tillgång till bil besökte bl a Roma, Burgsvik och Faludden. Hyrt rum på Fröjelgården vid fyra andra tillfällen. Under dessa gånger har jag fikat med Marie-Louise (Buskas) och Ingvar Krantz i deras trädgård, träffat Erik och Ragnhild Fröjvik, Ingmar Hjorth och Torsten Ahlqvist.

Mina föräldrar har hyrt stuga av den framlidne organisten Fanny Hansson och den fd Ica-handlaren, Erik Fröjvik samt den framlidna lantbrukaren Harald Booberg. Jag arbetade 1969 som dräng hos familjen Booberg på Sigdarve (familjen hyrt stuga av Fröjvik på väg mot Vallhagar). Arbetsuppgifter på Sigdarve var att rensa bort ogräs runt sockerbetors plantor, ett betfält som låg nära Bockes. Förutom Harald och Kalle arbetade även Börje Hemström och Inge Jacobsson. En kväll samlades vi i familjen Boobergs stora rum för att titta på TV eftersom USA för första gången skulle landstiga månen. En världshändelse!


En dag kände pappa och jag brandrök i närheten av den gamla skolan, (Vallhagar-vägen). En lantbrukare från Mulde bedrev en form av svedjebränning på en äng. Han hade tappat kontrollen över elden. Pappa och jag slet som djur för att kväva elden med lövruskor. Det hade kunna slutet med en allvarlig olycka. Familjen någon vecka senare Sälle utgrävningar för att studera arkelogernas arbete. Tänk att det har bott människor i Vallhagar sen ca 200 år efter Kristus.

Sommaren 1973- och -74 hyrde pappa, jag och syster Malena, Harald Boobergs röda stuga vid landsvägen (mamma Gunhild Rydman avled -72). Stugan låg ett stenkast ifrån Ica-affären och bensinmacken, Shell. Jag köpte glass och godis av Marie-Louise Buskas, Ragnhild Fröjvik och Pia Karlsson som arbetade i butiken. Under närmare hundra år var mataffären öppen. Den gick i arv i tre generationer. Paul Johansson startade affären.

Pappa, Mads Rydman (1930-1991) var under slutet av 30-talet sommarbarn hos handlarparet Edvard och Matilda Johansson. (Edvard var Eriks Fröjviks far) Min pappa var uppvuxen i Stockholm. Mads blev bekant med stort antal bybor eftersom handelsboden utgjorde navet i byn tillsammans med kyrkan. Mads hade lätt för att knyta kontakter. Han samtalade ofta med farbror Edvard bakom handelsbodens berså när jag var i tonåren. Min farbror Arnold Rydman (född -35 var under några tillfällen sommarbarn på Sälle hos familjen Ahlqvist.

Pappa, jag och syster Malena (född -59) hjälpte familjen Booberg på Sigdarve med höbärgningen. Ett stort antal vagnar med hölass skulle köras till ladan, Höbalarna forslades upp på ladan med hjälp av en grönmålad maskin, märket Sparman. Hela familjen Booberg hjälpte till, farbror Kalle, farbror Ivar och Kristian. Kristian körde ofta traktorn. Andra bybor som hjälpte till var Matti från Mulde och Bengt Cederlund från övre Fröjel. Ole Rosén och Eva (Mattsson) Kristiansson som har bott ett antal sommar i byn hjälpte. Mat och kafferaster intogs under dom stora kastanjeträden intill Sigdarve gård. Dagarna var varma, soliga med klarblå himmel. Att dricka vatten var viktigt för att klara av jobbet som bonddräng.

Under början av 70-talet umgicks jag en del med Ole Rosén, Eva Hull, Birgitta Ahlqvist, Ulrika och Katarina Karnell samt Pia Karlsson. En kväll cyklade Birgitta och jag ner till Klinte för att gå på bio. Bion låg ungefär där Ord & Bok har sina butik. Det gick lätt att cykla eftersom jag var vältränad. Under senare år har jag cyklat sträckan ett antal gånger Fröjel och Klintehamn tur och retur. Det har känts tyngre för varje år att cykla framförallt stekheta dagar. Rastat ett flertal tillfällen utmed landsvägen.

En kväll före midnatt bar jag och Ole Rosén ut två sängar, en byrå och trasmatta från Boobergs röda stuga ut på tomten. Farsan hjälpt också till. Klockan 01.00 var temperaturen fortfarande +27 grader, en s k tropisk natt. Människor på väg till handelsboden såg ut som fågelholkar i ansiktet på morgonen. En Djupviksfest drack jag mig redlös berusad på starksprit på fastande mage. Nybörjarfel. Torgny Ahlqvist var bussig att köra hem mig till pappa. Tidigt 70-tal umgicks jag en del med Tomas Ahlqvist från, Sälle. En trevlig kompis som gick bort alldels för tidigt i en tragisk bilolycka.

Jag har småpratat mycket med Lennart och Vera Pettersson eftersom deras hus låg granne med Harald Boobergs stuga vid landsvägen. Jag bar sonen Love på armen när jag skulle säga några ord på Lennart Petterssons minnesstund - Warvsholmen sommaren -95.

Vuxen ålder har jag tillsammans med fd flickvänner och mina två söner Oscar (fd-80) och Love (fd-92) hyrt Harald Boobergs och Arnold Carlssons stuga. Jag var ofta inne i Arnolds kök för att prata om aktuella händelser och gamla minnen från Fröjel. Arnold var mycket allmänbildad. Arnold har skrivit fler kapitel i hembygdsboken.

Tänkt mycket på avstånd när jag har varit i Fröjel. Gotland är mycket större än vad man tror ca 17-18 mil. Motsvarar ungefär sträckan Stockholm – Vingåker. När jag är i Stockholm tänker jag sällan på avstånd, eftersom det är enkelt, snabbt och bekvämt att åka tunnelbana eller buss, längre sträckor. Att cykla sträckan Fröjelgården till Klinte ca 7-8 kilometer, tar ca 40-45 minuter, inklusive några raster. Att gå samma sträcka tar förmodligen en och en halv timme. Hur lång tid tar det att gå sträckan Fröjelgården till Ansarve via Sälle?

Kusa-Per som blev 99 år, bodde i på gården Kusarve utmed landsvägen nära Fröjelgården Det sägs att han ofta gick ofta till Klinte och ibland till Visby. Kusa-Per såg för övrigt när Andrée landade med luftballongen på gårdsplanen. En november eftermiddag år 1894. Kusa-Per ropade in till huset ”Mor mor jag tror att det är frälsaren som har kommit”.

Avståndet Fröjel - Visby känns långt när man inte har tillgång till bil, hänvisade till cykel och buss från Klinte. Förr i tiden när det inte fanns några bilar i Fröjel så måste avståndet upplevts som väldigt långt. Byborna som hade tillgång till häst och vagn, besökte säkert grannsocknar som Eksta och Klinte. Sträckan Visby –Fröjel ca 40 km, motsvarar sträckan för ett Marathon lopp. Stockholm Marahton springer löparna på asfalt nästa hela sträckan Tänk att springa en stekhetdag sträckan Visby- Fröjel? Jag sprungit ett motionslopp ”Midnattsloppet” i Stockholm en sträcka på 10 kilometer, på 58 minuter. Jag var då 32 år gammal.

Tacksam över att jag har fått uppleva delar av det gamla jordburkarsamhället, traktorn som plöjer åkern och som vänder hö. Bonden som slår gräset med lien. Smaka på rökt flundra. Titta på stångstöttning. Höbärgningen på Sigdarve, när man gick man ur huse för att hjälpa till. Liv och rörelse i affären. Mjölkpallen som stod placerad utmed landsvägen intill Lennart Petterssons infart. En mjölkpall som även Johannes Buskas, Ivan Lagergren och Arnold Carlsson använde för att transportera mjölkkannor till Mejeriet i Klinte. Samling vid mjölkpallen! Mjölkpallarna borde K-märkas. Hoppas att det finns kvar några gamla mjölkpallar på ön?

Jag har blivit bjuden på kaffe hos bl. a Lennart och Vera Pettersson, Arnold Carlsson, Johannes och Eva Buskas, Edvard och Matilda Johansson. Jag har lärt känna delar bygdens befolkning. Tack för trevliga möten även med sommargotlänningar som har hus i socknen. Jag tänker på Fröjel flera gånger i månaden. Hoppas att jag har möjligheter att återvända till Fröjel eftersom det är mitt paradis på jorden.

/text Rustan Rydman, foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.
Fröjel socken

Vägbeskrivning


Fröjel socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Kåseri.

Kulturevenemang på Gotland


 

2024

 

juli

21Kulturhistoriska promenader »
Gotlands Folkhögskola, Hemse »
Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
Valborgsmässoafton »
Valborg »
Medeltidskyrkorna öppnar »
Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Handduksdagen, kultur »
Pingstdagen »
Mors dag »
Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
Trädgårdsveckan »
Midsommardagen »
Hemsedagen »
Barnkörveckan »
Stångaspelen »
Fårösunds marknad »
Russpremiering »
Slite marknad »
Summaratingg »
Havdhem marknad »
Kräklingbo marknad »
Kulturarvets dag »
Medeltidskyrkorna stänger »
Fårönatta »
Klinte marknad »
Hemse torgdag »
Höstlov, läslov på Gotland »
Alla helgons dag »
Fars dag »
Internationella dagen »
Skyltsöndag på Hemse »
Mulde World Cup »
Kramens dag »
Buldardagen »
Internationella kvinnodagen »
Skaparfestivalen, inställt t.v. »
Rocka sockorna »
Världsvattendagen »
Vattensågning i Hejde - inställd »
Påskdagen »
Bokmässa, inställt t.v. »


Stugor västra Gotland

2 bäddar - Bysen
3 bäddar - Blåhammar Uppe
3 bäddar - Lillstugan
4 bäddar - Skogs
4 bäddar - Lilla huset Kovik
4 bäddar - Kroks Tofta, Kastanjegården
4 bäddar - Blåhammar S
4 bäddar - Röda stugan
5 bäddar - Grytet
5 bäddar - Lyan
5 bäddar - Nästet
5 bäddar - Blåhammar N
5 bäddar - Ingenjörsvillan
6 bäddar - Strandänget Kovik
10 bäddar - Matsalen


Se vidare Boendesidan