text bild karta   info, a-ö

Gotlands sigill och vapen

Gotland | Historia
title=Fotografi
Gotlands sigill och vapen
Gutenses signo, Christus signatur in Agno - vilket betyder:
Jag betecknar gutarna, Kristus betecknas genom lammet.

Sigillet är gammalt, men observera att det står "gutarnas tecken", inte Gotlands, vilket beror på att i de tidiga medeltida traktaterna står det inte Gotland utan "Gutniska kusten" (vi skall skriva mer om det där på annan plats).

Nåja. Gotland var sen längst gångna tider indelat i tre delar som kallades tredingar, och Sveriges häftigaste skrift, Gutasagan eller Guta Saga som en och annan föredrar, har ett svar på varför det var så. Sonen till Gotlands upptäckare, Havde, fick nämligen tillsammans med sin flicka, Hvitastjärna, tre söner: Gute, Graip och Gunnfjaun, och det var dom som delade Gotland i tre delar.

Det är rätt lätt att begripa varför "sunnarsta þriþiung" hade en vädur som vapen, och det är lika lätt att begripa varför hela Gotlands sigill småninom blev en vädur. Får har alltid varit en stor produkt på Gotlands marker, även om vi gutar inte säger "får" utan kallar den "lamm", och är så fortfarande, se t ex Älvornas kläder (ull av Gutefår, inte hånnlamb).

Tredingarnas flaggor

Givetvis hade varje treding sin egen flagga. Norder treding (norþasta þriþiung) hade ett träd, som du också kan se på minnesstenen i Lärbro på Röcklinge backe:Medeltredingen hade en stegrande häst på sitt vapen. Gotland har alltid varit hästrikt, också i dag är Gotland Sveriges hästtätaste län. Men jag är inte tvärsäker på att det är i Medeltredingen (miþal þriþiung) som det finns flest hästar. För skoj skull kan vi kalla hästen för en stegrande ponny, om du nu har läst Sagan om ringen, och sådana finns det alldeles säkert inte i Bri men väl i Bro.


I förbigående skall jag nämna att svenska flottan brukar ha något flytetyg som heter HMS Gotland, t ex den där ubåten som har skojat med amerikanarna ett tag. Valspråket för ubåten är Gothus sum, cave cornua (Jag är gute, akta dig för hornen).

Spännande fynd av en flagga

Det har hittats en flagga för landet Gotland i en bok från 1300-talet, se denna artikel i lokalpressen (jag tror att du hittar flaggan bland all skattefinansierad reklam). Så här ser flaggan ut i boken (Gotlandia):Färgerna skall vara guld och purpur, dvs gult och lila, bilden ovan har förvanskade färger. Spännande! Vi får se vad som händer framöver med denna flagga.

Nuförtin

Nuförtin är förstås dessa utgamla symboler inte nog för världens bästa ö och det varumärke sigillen har byggt upp. Utan det har framskapats en ny symbol och helt ärligt vet jag inte om jag skall skratta eller gråta:I långa loppet finns nog rätt liten förhoppning om att denna logga står sig, det är förmodligen bara normalt slöseri av skattemedel. Men vem vet, kanhända står sig inte en rik historia och tusenåriga traditioner mot skattefinansierade dumheter.
/text Bernt Enderborg


Se vidare Boendesidan

1) Symboler 1288

Hej!

Jag gör ett arbete om inbördeskriget 1288 på Gotland.

Tror du häst och trädsymbolerna användes redan då?

Det är nog omjöligt att få fram vilka symboler som användes. (Om det nu användes några?) Men det är en intressant tanke.

MVH Henrik Andersson


--- webmastern kommenterar ---
Hej Henrik!

Jag har för dålig koll på detta för att kunna ge dig ett svar. Dessutom är jag osäker på min uppgift om att sigillet kom till användning redan 1161, jag har för mig att jag läste något annat någonstans.

Eftersom Gotland med nordiska mått mätt är en gammal stat är det i och för sig inte omöjligt att symbolerna kom till användning, men jag kan inte säga något säkert om detta.

Jag antar att du har läst Wallins Gotländska samlingar där lite information om sigill finns, men någon mer hjälp än detta kan jag inte ge dig, förutom att Yrwing också talar lite om sigill i sin bok om medeltiden, men detta känner du nog redan till. Ett bra tips är det nog också att kontakta Tryggve Siltberg på Landsarkivet i Visby.

2) Norderflaggan

Vet du om det går att köpa Norderflaggan någonstans? Tycker den är vacker...

Mvh Dag Edlund

webmaster kommenterar- Det vet jag inte. Hoppas någon som ser detta kan ge dig ett bättre svar. Jag skall fråga Peter Fagerlund i Klintehamn, förresten, han vet säkert något.

- Och han säger att det gör det inte. Så det blir till att sy själv.

- Tack Peter, och tack Dag för din fråga!

/webmastern

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Historia: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Annorstädes: länkar, karta.