text bild karta   info, a-ö

Fossiler

Gotland | Rauk
Fossiler,
Fossiler , foto Bernt Enderborg

Gotland är uppbyggt av fossiler


Gotlands berggrund är i stort sett uppbyggd av fossila skal och skelett av marina organismer, och trots att det förflutit 400 miljoner år sedan djuren bäddades in på havsbotten så är de välbevarade. Faunan är rik, över 2000 fossila arter har hittills beskrivits och forskare från hela världen kommer årligen till Gotland att studera.


Fossil är fascinerande i alla former, knappar, bikakelika, ringar och de som liknar rosor och skallar. Det är ett kärt nöje att lägga sig på mage på en av Gotlands alla stränder, gräva lite med handen och upptäcka stjälken av en sjölilja eller delar av djur som levde i havet för 400 miljoner år sedan. Det är en skön känsla att upptäcka och känna tiden.


Fossiler finns det gott om på Gotland. Var helst berggrunden är blottad hittar man fossil. Stränderna nedanför kustklintarna är kanske de bästa ställena. Här sköljer havet ständigt ned nya fossil från de blottade lagren i klinten och är en utmärkt plats att studera berggrunden och de olika tidslagren.

Men är du inte södrast på Gotland där berggrunden delvis är av sandsten så hittar du fossil genom att kika neråt.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan

1) édvard

jag tyker den är bra´´

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Rauk: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Annorstädes: länkar, karta.