text bild karta   info, a-ö

Magiska Gotland - minnesmärken

Gotland | Artiklar | Utskrift | Mobilsida
Magiska Gotland - minnesmärken
Magiska Gotland - minnesmärken, foto Björn Pettersson

Visby är långt ifrån allt på Gotland


Många besökare har förväxlat Gotlands minnesmärken med Visby, som i och för sig innanför ringmuren är Sveriges vackraste stad. Ringmurar finns det fler av i Europa, dock ingen som gör sig så bra som Visby ringmur som med sitt material, omgivningarna och havet som bakgrund liksom passar där den står. Samtidigt är den nog en dumhetens symbol, ty murar, gränser osv. är dumhet alltihop.

Världsarvet

Givetvis hittar du mest information om Visby här på Guteinfo, se Visbysidan, och vill du ha information om varenda fastighet i Visby innerstad så kika i Fastighetsinventeringen.

Men Visby är i själva verket bara en sorts gökunge på Gotland. Nu är i och för sig det mest kända i Gotlands historia brandskattningen av Visby, men det är en sorts förvanskning i sig ty de som gjorde detta menade sig inte alls brandskatta Visby utan de sade sig erövra Gotland.

Magiska Gotland

Det finns inte många på Gotland som endast har Visby i åtanke då vi resonerar om Magiska Gotland. Har man promenerat en kilometer på Torsburgens mur och vet om att den är över 1.000 år äldre så ställer sig saken annorlunda. Känner du till att du i Stånga kan hitta det äldsta minnesmärket från hela den germanska kulturens självständighet och kraft, kanhända Visby förbleknar åtminstone lite grann, eller om det råkar vara dig bekant att Sveriges armé slogs sönder och samman 1313 på Röcklinge backe kan det vara så att Visby storhet inte alltid faller dig i sinnet.

Eller har du stått en tidig morgon och begrundat Uggarde rojr från bronsåldern så är det knappast några krokiga gränder i det 2.500 år yngre Visby som leker i dina tankar. Och på samma sätt är det om du betraktar någon av bildstenarna, som också är långt äldre än Visby, vad är det du tänker på? Eller om du strosar kring i något av våra ängen, som också är en sorts minnesmärken, är det inte Visbys skönhet som faller dig i hågen.

Varför ställa saker mot varann
- Nej, just det! Det behövs inte. Vår historia och minnesmärken är så omfattande på Gotland att så gott som alla som besöker oss lär hitta nåt som intresserar. Visby ligger ju också på Gotland.

Vi har gjort en bra Utflyktsguide för att du skall hitta och ta del av hela Gotland. Fler minnesmärken hittar du under våra kartor - vi jobbar med att flytta över så många vi nånsin hinner.

Välkommen till Gotland!
/text Bernt Enderborg, foto Björn Pettersson

Länk: http://www.guteinfo.com?id=3609

Aktiviteter på Gotland


 

2019

 

oktober

14Friluftsfrämjandet »
25Gotland Grand National »
 
 

december

27Mulde World Cup »
 

2020

 
 

januari

25Buldardagen »
 
 

maj

21Öppna Ataljéer »
30Tingstädedagen »
 
 

juni

13Trädgårdsveckan »
 
 

juli

8Stångaspelen »
18Lau basar »
25Fårösunds marknad »
27Russpremiering »
 
 

augusti

2Medeltidsveckan »
29Slite marknad »
30Summaratingg »
 
 

september

1Havdhemdagen »
12Kräklingbo marknad »
26Klinte marknad »
 
 

oktober

7Hemse torgdag »Se vidare Boendesidan