text bild karta   info, a-ö

Företagardagen 8/11 2007

Gotland | Artiklar
Företagardagen
Företagardagen 8/11 2007 , foto Bernt Enderborg

Näringslivsutveckling på Gotland


På det hela taget avlöpte det väl. Tommy Wahlgren drog i tåtarna som Calle Löwenberg, Ulf Bendelin, Martin Pries och säkert några till från kommunen hade lagt fram. Det var mycket folk, många företagare.

Krister Dahlström på bilden ovan, företagare i musik, spelade lugnande musik, kommunalrådet hälsade välkommen, vi fick veta lite om vad projektet med varumärket Gotland hade sysslat med, några slutsatser, och så fick vi höra om STUREK, samordningen mellan universitetet och näringslivet (Gotland är årets studentkommun tack vare sånt).

Efter kaffet fick veta varför staden Göteborg har lyckats - envishet, samarbete och mål, sas det - därefter fick vi en grundlig genomgång av vad Smakriket Jämtland gör - en organisation för distribution och kvalitet av jämtländska matprodukter. Deras huvudmarknad är Jämtland självt och riktigt så kan väl vi inte tänka i en av Stockholms kornbodar, å andra sidan är tillvägagångssättet som denna organisation använt säkert inget fel på. Det där med att det fanns bara en organisation för maten tyckte förresten herr Sturén var remarkabelt och jämförde detta med hur många sådana det finns på Gotland. Och säkert var det en och annan som nickade belåtet när Håkan Olsson, säljare för Smakriket, sa att de inte sysslade med EU-bidrag. Projektet går lysande och har varit kommersiellt från början. Och det var särskilt roligt att höra eftersom många med mig länge har undrat om EU är riktigt frisk.

Efter lunch fick vi en trevlig och lärorik stund med grundaren av Ishotellet i Jukkasjärvi, skojigt och intressant. Därefter erbjöd FutureDesignDays 2009 på en riktigt intressant möjlighet för Gotland, nämligen att lägga ett event hos oss - om du vill veta mer om vilka de är så kolla FutureDesignDays. Det där är stora grejer, fast jag blott svårligen kan tänka mig att det blir någon dag av design på Gotland eftersom ledande personer ligger efterst.

Gotland Promotion presenterade sitt koncept och berättade lite om Ölandslinjen och vad det kan tänkas betyda inför framtiden. Vi kan skoja till det lite och säga att de framförde ett större cirkelresonemang tillsammans med turistföreningen. Jag skriver mer om det där längre fram.

TRC, ett samarbetade för kompetens- och resurshöjning (det står så), redogjorde för vad de sysslade med. Ett tips från guteinfo är att alla tillverkande företag kontaktar dem. Danielssons var förresten med dem och vittnade framgång.

Det stora kalaset
Den sista företagsrelaterade punkten på dagens föredrag var en presentation av ytterligare en förening vars mål - ungefärligen - har upprepats i samtliga resonemang om Gotlands framtid sen Awair Strabain träffade samarbetsavtalet med svea konung på 500-talet.

Det börjar bli lite tjatigt, allt det där, och i pressen har man ju kunnat läsa önskemålen om den nya projektledare -Tiina Mykkänen - som anställts för föreningen Tillväxt Gotland, ideell förening. I stort sett verkar man hoppas att hon skall åstadkomma underverk. Så gott som alla förväntningar som framförts är orimliga, och i pressen har man kunnat läsa att hon har en verktygslåda med sig. Det hon i verkligheten sa var att hon hade olika saker i sin verktygslåda och menade därvid nog att hon hade erfarenhet av olika saker. Förväntningar om att hon personligen skall laga fel med verktygslådan är att ta i för mycket, overkill, och själv sa hon att hon skall börja med att lyssna, vilket väl är det vettigaste man hört på länge!

Alldeles säkert undrar du om det som står ovan. Cirkelresonemang och Awair Strabain? Är jag en sån där nej-sägare, ett ord som man ju på det mest oansvariga sätt i skattefinansierade tidningsspalter brukar använda sig av för att svartmåla folk som inte håller med diverse konsulter.


Jag tror att det börjar arta sig på Gotland, det där med företagande, tillväxt och sånt. Kommunalråd Thomsson som tutade och hälsade på ungarna vid busshållplatsen när han gav sig iväg i morse hade dagen till ära dragit på sig smokingen. Han sa ungefär att företagare borde hållas högre i ära varför han inträffade i högtidsdräkt, ty, sa han, det är företagare som skall ordna arbeten och tillväxt.

Det förefaller åtminstone mig, lite ilsket sagt, vara en något annan inställning från kommunen än tillförne. Givetvis sägs från offentligt håll att "nu skall vi titta framåt" och annat hurtigt, men det är ju alldeles som en föredragshållare för Varumärket Gotland citerade Tage Danielson:

"Den som inte ser bakåt eller framåt, får se upp."

Så här står det i de föreslagna stadgarna för den ideella föreningen Tillväxt Gotland om föreningens ändamål:

"Tillväxt Gotland ska verka för Gotlands bästa. Vill stärka framtidstro och vi-känsla på ön. Vi vill samla det gotländska näringslivet, kommunen och andra aktörer för att offensivt och långsiktigt bidra till att det ska vara bra att verka, bo och leva på Gotland.

Vi vill bidra till:
- Regional hållbar tillväxt och fler företagsetableringar.
- Förbättrat företagsklimat och bättre samarbete."

Förutom språkfelen så är ändamålet alltså allting som har med Gotland att göra, såvitt det anses bra.

Temat för Företagardagen var: Samverkan för Gotland. Och som synes högtidlighöll Thomsson detta. Jag skall förresten tillägga att det talades en del från myndigheterna om utsträckta händer varför man rimligen bör omnämna Mexonds kongeniala design på företagardagens hemsida.


Yngve Bergqvist, som grundade Ishotellet i Jukkasjärvi, höll ett lärorikt och roligt föredrag. Vi skall inte upprepa alla skojiga saker han sa utan säga att han sa: "Gräv där du står!"

För ishotellets del är grundbitarna mörker och kyla. Utifrån detta och älvens klara vatten skapades ett ishotell. Lysande! De utvecklar hela tiden och arbetar bl a med rymdturism.

Jag talade lite kort med honom under en av mingelpauserna. Han sa att "Det finns mycket vatten här", och det är väl en tanke god nog. Kan man göra något mer av allt vatten än sol och bad? Det vill säga inte förlänga badsäsongen utan använda resursen till något annat.

Cirkelresonemanget
Med Ölandslinjen kan man säga att vi ingår i en större område av intresse för besökare. Vi är inte bara Gotland själva utan också Östersjöns två största öar med närområden, såsom Glasriket och annat. Per-Erling Evensen sa att detta öppnar ett annorlunda perspektiv och större möjligheter. Redan i år räknade man många tusen gäster som nog inte skulle ha kommit annars.

Med cirkelresonemang menar jag att ovanstående redovisades genom att man hade ritat cirklar på en karta.


Tiina Mykkänen är nyanställd projektledare för den ideella föreningen Tillväxt Gotland. Hon verkar ha ett klokt tillvägagångssätt. Och hon får väl ha tålamod med alla knäppa förhoppningar som redan framförts.

Nu orkar jag inte skriva mer om Företagardagen 2007. Det var många intressanta saker som framfördes från scen, allt från roliga saker till nyttiga påminnelser om att såväl ditten som datten. Jag kommer aldrig någonsin att bli anhängare av planekonomi, och att allt skall skötas via skatter, men ett och annat kan vara värt att fundera över i alla fall.
/text och foto Bernt Enderborg