text bild karta   info, a-ö

Zynt Ylvan

Gotland | Hemse socken | Målningar | Utskrift | Mobilsida
Zynt Ylvan
Zynt Ylvan, foto Bernt Enderborg

Hemse kyrkas skyddshelgon


Bilden finns i Hemse kyrka, och visar helgonet med sitt grekiska namn: S:t Egidus. I levande livet bodde han i en grotta i Frankrike, där han brukade mata en hind. När kungen och hans jägare var på jakt så flydde hinden till grottan men kungen sköt en pil på måfå rätt in i mörkret och träffade förstås helgonet. På kungens fråga som ville gottgöra hans skada bad han om ett kloster på platsen. Omkring år 680 byggdes klostret Saint-Gilles (Egidus heter Gilles på franska och Ilian på latin) och han var dess första Abbott; han är begravd i klostret.

På Hemse kyrkklocka från första hälften av 1400-talat står på plattyska: "Got gheve dat et uns myt yvwer klocken wol ga here zynt ylvan", vilket betyder: Gud give, att det må gå oss väl med Eder klocka! Herr Sankt Ilian!

Han är skyddshelgon för kyrkan och hemsboar samt: tiggare, smeder, personer med bröstcancer, ammande mödrar, fiskare, jägare, herdar, efterlevande, epileptiker, sjuka, skadade, syndare, bågskyttar, tiggare, strövare.

När du hör kyrkklockan i Hemse är det alltså Zynt Ylvan du ska komma ihåg.

- Nu vet du det också!
/text och foto Bernt Enderborg

Stugor södra Gotland

2 bäddar - Halor 2


Se vidare Boendesidan

1) Oväntat kioskbesök

Nedanstående kommentaren rör något helt annat men jag har låtit den ligga kvar i alla fall. Att den ligger på fel sida beror på att sidans tidigare innehåll har raderats och ersatts med denna om Zynt Ylvan.

------

Hej Guteinfo!

En gång för länge sedan, i alla fall var det runt mitten av 1970-talet, befann jag mig vid Ihreviken. Kiosk fanns det, men jag minns inte om det fanns någon restaurang. Medan jag satt där i sanden vid stranden får jag höra helikoptersmatter. Mot viken kommer marinens (?) stora vertolhelikopter, närmar sig stranden och börjar ryttla över vattnet. En av "gubbarna" hissas i sele ner till vattenytan. Gissa om jag blev förvånad och sedan nyfiken på vad som hänt - hade någon hamnat i sjönöd precis framför ögon på mig utan att jag sett det???

"Gubben" gjorde sig fri från selen när han hamnade i vattnet, simmade i land och till min ännu större förvåning, gick till kiosken och handlade, simmade sedan ut igen och hissades upp i helikoptern, som efter att ha hissat upp honom styrde ut mot sjön igen.

Vad han handlade - ja, det har jag ingen aning om. Något stort var det nog inte eftersom jag inte kunde se att han hade något med tillbaka, så obehindrat som tillbakasimmandet gick, något som inte tålde väta kunde det nog heller inte varit, såvida inte det låg i någon vattentät förpackning av något slag, vilket den nästan måste ha gjort.

Fast lite spännande var det allt. De kanske var stamkunder? Man vet aldrig vad man kan få vara med om när man tar sig tid med att bara sitta någonstans.

Hälsningar
Ulla i Karlstad

webmaster kommenterar


- Tack Ulla!

Det måste ha varit röka!

Hur gick det förresten med artikeln om Mariabilderna? Kan man få läsa den, kanske publicera?

Hälsningar
/bernt

2) God fortsättning!

Hej och god fortsättning på 2015!

Håller med - det måste säkert varit röka som inhandlades i kiosken.

Vad gäller Mariaartikeln är den fortfarande på idéstadiet och självfallet skickar jag den till Guteinfo när den blir klar - men det kan nog dröja ett tag. Har ganska lång framförhållning och ville fråga om bildanvändning på tidigt stadium.

Stannade förresten till i somras vid Bro kyrka som du tipsade om. Tänk så många gånger jag har passerat kyrkan på väg till stan, men inte gett mig tid att stanna! Vad lätt det är att missa sevärda ting!

Kyrkan är riktigt vacker! Bildstenen som var infälld i väggen är så elegant utförd och frisen vid ingången är fullt jämförbar med Martebos vad gäller motiv och utförande. Inuti var den mycket fin. Vilka kulturskatter kyrkorna är.

Förresten, häromdagen tittade jag i en liten bok om Gotlands kyrkor från 1966, ( Erland Lagerlöf & Gunnar Svahnström) och läste bl.a. om Othems kyrka och de nämner Bertil Nyströms Mariaskulptur som sitter över dopfunten. Nu är den ju av någon anledning flyttad från platsen över dopfunten till den undanskymda plats där den finns idag, men jag kan nog tycka att den passade bättre över dopfunten, där man förr kunde se den direkt när man kom in i kyrkan.

Ser fram emot att ta del av innehållet i Guteinfo även 2015!

Nyårshälsningar från
Ulla i Karlstad

webmaster kommenterar


- God fortsättning!

Lite försenat men i alla fall. Vi skall göra vårt bästa med innehåll men det är mycket på gång vad gäller programmering. Vi skall byta programmeringsspråk och börja räkna lite annorlunda. Kikar du t ex på Bro kyrka så får du en hel hopen mer tips om vad som finns i närheten, dvs vi går ifrån sockenindelning, även om den finns kvar, och visar vad som finns i närheten av något i stället för vad som finns innanför sockengränserna.

Kanhända kan vi spara lite bensinpengar men också lite bättre visa upp den rikedom på sevärdheter Gotland har.

/bernt

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Målningar: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Hemse: länkar, karta.