text bild karta   info, a-ö

Wigarius i Romakloster

Gotland | Roma socken | Kuriosa | Utskrift | Mobilsida
Wigarius i Romakloster
Wigarius i Romakloster, foto Bernt Enderborg

Kika efter bättre


Det finns ett namn inristat på en sten på utsidan av ruinen av Romaklosters kyrka - Wigarius. När namnet ristades vet ingen. Det finns spekulationer om att det har tillhört någon byggmästare, kanske en skicklig munk, eller varför inte den förste abboten i Roma, men det finns å andra sidan folk som säger att sådana bokstäver använde man inte så tidigt som strax efter mitten på 1100-talet, Romakloster anlades 1164.

När jag får mera tid skall jag skriva lite om Roma kloster, Nordens rikaste. Jag skall försöka lära folk vad glossatorer var, att klostren ingalunda stod under någon biskop i Linköping och någon slags redovisning av klostrets egendomar skall lämnas (egendomarna som förstås är stulna för länge sen). Därtill kommer jag nog att skälla en aning på den svenska landshövding som förstörde själva klostret och lät bygga det åbäke till kungsgård som står där i dag.

Vem denne Wigarius var lär vi aldrig få reda på, det var nog inte en gute, men han har i alla fall sett till att hans namn finns till beskådan för eftervärlden. Jag tänker inte tala om var namnet står för du kan gott åka dit och leta efter det själv.

Namnet Wigarius tör väl vara en latinisering av Wigar eller så, kanske hans polare kallade honom Wiggo förresten, alldeles som den där utbygdsjägaren Mortensen.
/text och foto Bernt Enderborg