text bild karta   info, a-ö

Grattis Smaklösa - kulturpristagare 2006

Gotland | Artiklar
Grattis
Grattis Smaklösa - kulturpristagare 2006 , foto Bernt Enderborg

Ett gäng som förtjänade kulturpriset


Gotlands kommun delar årligen ut ett pris till någon i Gotlands kulturliv som förtjänat det. Ovan ser du en av anledningarna till att det lokala stjärn- och kändisbandet Smaklösa fått året pris. Folk tycker att de är roliga, de sjunger och spelar om lokala saker och samtliga företag de besjungit har gått i konkurs. Men sällan eller aldrig har det varit så mycket folk på ishockeyrinken i Aikste som när Smaklösa spelade där i augusti 2006.


Om man skall beskriva deras kulturgärning, bortsett från silverfiskodlingen i Guldrupe, så får man lite lätta problem. På det hela taget så framför de väl någon sorts lokal rockbuskis, emellanåt på en välanpassad gotländska som till och med kan förstås av fastlänningar som tar sig tid att höra efter, oftast kända melodier som har fått en ny text.

Det svänger gott, och texterna är inte bara stollerier och ramsor utan ett och annat kan man gott höra som något sorts budskap om nånting. Jag brukar t ex uppfatta låten "Jävla Vibbledåre" som ett slags inlägg om den fåniga bymentalitet man emellanåt hör ungdomar ge uttryck för, men det kanske handlar om Kl-ntb-m alltihop.


Kultur- och fritidsnämndens motivering till priset börjar rätt roligt: "Kultur är ett begrepp som endast kan definieras på individnivå." Förutom att det inte säger nånting så är det förstås fel. Kultur kan visst definieras på flera nivåer, t ex "Kultur är sånt som är skattesubventionerat", men då får man förvisso inte in Smaklösa i motiveringen. Jag tycker inte om de inledande orden i motiveringen. Det behövs ingen motivering för motiven till priset.


Den egentliga motiveringen till priset framgår dock av vad Kultur- och Fritidsförvaltningen säger lite senare:

"Med sin omisskänneliga stil, sin spontanitet och tydliga koppling till Gotland i språk och ofta aktuella texter har kulturpristagaren inte bara blivit älskad på hemmaplan utan även gjort Gotland känt och uppskattat runt om i landet."

Översatt betyder det nog ungefär att denna gotländska rockbuskis är jädrans rolig och att folk gillar det, till och med en del fastlänningar sägs det.


Som all annan kultur så är det förstås svårt att beskriva vad det är för nåt egentligen. Ibland är ju en blå brädstapel kultur och ibland är det nån som ingen har hört talas om. Vi tar fasta på ett ord som Kultur- och Fritidsnämnden använder i motiveringen - älskade.


Sunba är sångare och det är förstås han och Ene som oftast förknippas med bandet, men det är hela gänget Smaklösa som har fått priset, ingen är glömd (det är förresten Sunba som är gift med den där fastlänningen som gillar dom).

Smaklösa är rubrik på Wikipedia och har fått kulturpriset 2006 därför att vi älskar dom. Guteinfo applåderar stående!
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan