text bild karta   info, a-ö

Pärlor på Gotland

Gotland | Artiklar | Utskrift | Mobilsida
Pärlor på Gotland
Pärlor på Gotland, foto Bernt Enderborg

Gotlands pärlor är många, vi kikar i några artiklar


Jag blir lika överraskad varje år när det dyker upp artiklar i alla tidningar om pärlor på Gotland, smultronställen och med andra sådana rubriker. Nja, alltså, inte överraskad, men lite undrande, så kan vi säga, och ibland upplever jag artiklarna, dumt nog, som en humla som hastigt landar på en välbesökt blomma men snabbt drar vidare.

Pärlor på Gotland

Jag tror emellertid att den största pärlan är tiden, när folk tar sig tid i stället för att flänga vardagen fram som jagande hundar. Ta dig tid!

Pärlor på Gotland

Gotlands pärlor är många, och det beror på att det finns mer än vad de flesta vet och att ön kanske är större än vad man tror. På sidan om Cykla på Gotland finns några längd- och jämförelsemått.

Pärlor på Gotland, Tomtbod

Utpekade pärlor i tidningar

Vi har tagit bort caféer, restauranger och sånt eftersom vi antar att det inte är många som reser till Gotland för att dricka kaffe eller äta, eller ens bo på hotell.

Dagens Nyheter

Dagens Nyheter redovisade den 2/7-2012 "30 pärlor från Gotland": Kallbadet i Visby, Tofta strand, Holmhällar (Austre), Blå lagunen, Sudersand, och Vitviken, dvs Åminne havsbad och Gothem strandbad; Stora Karlsö, Lojsta (?), Furillen; Gotlands Museum, Torsburgen, Uggarde Rojr.

Göteborgsposten

Göteborgsposten redovisade den 29/7-2013: Norsta Auren, Langhammars, Ljugarns bad, Katthammarsvik

En Gotlandsexpert lägger till "Lilla Närsholmen" (Närkholm), Syssneudd och stränderna på Östkusten, som Herte (Hörte), Lausviken, Grynge, S:t Olofsholm och Kyllaj.

Denna artikel dyker upp i en massa tidningar, men blir ingalunda bättre av detta.

Allt om Resor

Tidningen Allt om resor har sju favoriter den 19/6-2013: Blå lagunen, Stenkusten, Ekstakusten, Fårö, Visby innerstad, Närsholmen (Närkholm) och Furillen.

Expressen

Redovisar 18(6-2015 "16 pärlor på du inte får missa - på Gotland":

Förutom kommersiella utflyktsmål så redovisar de: Pittoreska Visby, Fårö och Närkholm med fyren.

Den 5/6-2015 hade Expressen en artikel om "Gotland i sommar - 11 tips du inte får missa" (enligt Babben tydligen):

Ringmuren (Babben har fel om varför den östra muren byggdes), Ingmar Bergmans grav, Furillen, en gata i Visby, Botaniska trädgården, Stenkusten, Stora Karlsö, Roma Kungsgård (där Babben också har fel), Sysne och Sandviken, Dalhemståget, Närsholmen (Närkholm) och Rone.

Den 8 maj 2015 "Lasse Åberg tipsar om 8 pärlor på Gotland" (man skriver åtta): Visby, Cykla runt till Herrvik, När och Sudret (skribenten vet nog inte riktigt vad Lasse menar), Vitvärs fiskeläge, Sudret (skribenten säger att Lasse sommarbor där och på Fårö - ???), Närsholmen (Närkholm!), Gotska Sandön och Furillen.

Den 16 juni 2015: "Gotland från norr till söder - bästa tipsen": Fårö, Sudersand och Norsta Auren, Furillen, Sudret och Storsudret (det sägs: "Till Sudret räknas allt som ligger söder om huvudorten Hemse och till Storsudret hör allt som finns söder om Burgsvik." - det är fel), Hoburgsgubben, Stora och Lilla Karlsö, Visby innanför murarna.

Kika på våra guider

Så gott som allt som har nämnts ovan finns med på Guteinfo, det är bara att söka, men det kan vara en hyfsad idé att kika i vår Guide Gotland.

Välkommen till Gotland!
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan