text bild karta   info, a-ö

Bödelsstugan står kvar

Gotland | Kuriosa
Bödelsstugan
Bödelsstugan står kvar , foto från Fastighetsinventeringen

Det finns mer minnen i Visby än vad folk tror


I en stad med vikingatida anor som Visby finns kanske mer historia än önskvärt. Vid Östra Tullgränd står fortfarande Bödelsstugan från 1600-talet kvar som bostadshus. Du kanske har gått förbi det 100 gånger.

Vi har ingen historia om huset, t ex vilka bödlar som har bott där och vem de har avlivat. Använd kommentar nedan om du kan tipsa oss om litteratur. Men vi har en hel del information om fastigheten, bostadshuset och faktiskt också ett gårdshus.

När bödeln fått order om att avrätta någon så skedde det på Galgberget, som dock är långt äldre än Bödelsstugan, en sevärdhet av rang. Skampålen står kanske 100 meter från Bödelsstugan framme på Klinttorget, där folk kedjades fast för att bespottas, skämmas eller så. Skampålen är dock en rekonstruktion.

Längre fram i historien sattes folk i halsjärn rätt långt ut i sydvästra Visby, på Halsjärnsgatan där det idag bara finns moderna hus och vackra villor.

Bödelsstugan kan vara nåt att tänka på nästa gång du går förbi. Det har bott folk där i hundratals år som högg huvudet av människor.
/text Bernt Enderborg, foto från Fastighetsinventeringen