text bild karta   info, a-ö

Bolagsstämma i Vänge

Gotland | Vänge socken | Artiklar | Utskrift | Mobilsida
Bolagsstämma i Vänge
Bolagsstämma i Vänge, foto Bernt Enderborg

En kväll på landet


Bilden ovan visar till vänster Mats Olofsson, ordförande i Bjärges Avlopp AB, på bolagsstämman i bygdegården den 23 juni 2014; han driver Bjärges Träförädling AB och ledde stämman föredömligt. Bredvid honom sitter vd:n Jonny Hägg, och det är väl de båda som sköter ruljansen och ser till att styrelsen får nåt att fundera på.

Bolagsstämma i Vänge

Några Vängegubbar, från vänster: Lasse, Thomas och Bengt. Det kan tyckas inte alls vara märkvärdigt med en bolagsstämma för Avloppsföretaget i Bjärges, men se det är det visst det.

Bolagsstämma i Vänge

Längst till höger sitter ett nyinflyttad par från Gislaved, bra bra, välkomna till Vänge, men det blidde nåt konstigt blänk i damens glasögon, det ser inte ut så egentligen.

Bolagsstämma i Vänge

Några gubbar till, från vänster Bosse, Erling och Magnus. Det är nämligen så att de här killarna ligger långt före övriga Sverige i miljötänk. Om Gotlands kommun, som kallar sig Region Gotland, vill visa upp miljövänliga Gotland så är det en bra idé att visa gästerna Bjärges i Vänge. Här har man tagit hand om sitt avlopp i långa tider, nuförtin i dammar som också används till konstbevattning, och företaget har också hand om Sveriges modernaste och miljövänligaste gatljus, se Bjärges Solljus.

Bolagsstämma i Vänge

Efter stämman, som avlöpte smärtfritt, allt var i sin ordning, så hade Ulla och Peter ordnat smörgåstårta via Brassica, ett annat Vängeföretag, och kaffe och sånt. En trevlig stund efter allvaret.

Bolagsstämma i Vänge

Företagets nya lekmannarevisor Magnus lät sig väl smaka.

Bolagsstämma i Vänge

Lasse Uddin som ingår i valberedningen.

Det speciella med bolagsstämman är att gutarna sen urminne har samlats och gjort saker tillsammans. Eldsjälar för olika projekt, och när de andra övertygats så står man där allihop och hjälper till med vad man kan. Det finns en historisk vittnesbörd om det där, 1700-talet vill jag minnas, att någon besökande fastlänning var förvånad över att gutarna och gårdarna samlades i stora "boolag" för att göra affärer och lösa gemensamma problem.

Vad gäller tunnvarpan i Hablingbo så skrev jag att det i princip var Hablinge ting som samlades. Nu fanns inget ting för bara Bjärges under vikinga- och medeltid (ingick i Halla ting) men måhända kan man säga att Bjärges Avlopp AB är samma sak som Bjärges ting.

- Du är välkommen du också.
/text och foto Bernt Enderborg