text bild karta   info, a-ö

Krampmacken

Gotland | Sanda socken | Historia | Utskrift | Mobilsida
Krampmacken
Krampmacken, foto Bernt Enderborg

Ordet krampmack är gutniska för tångräka


På 1920-talet hittades rester av några båtar i Tingstäde träsk från sen vikingatid, den största upp emot 10 meter lång. Dessa fynd är grunden för Krampmacken på bilden ovan, ett skepp som har seglat över Östersjön ett antal gånger men också på floderna ner till Miklagård. Frågan på denna sida är till vad man hade ett sådant skepp i ett litet träsk.

Så här ser en tångräka ut.

Krampmacken

Krampmacken är på tok för stor för att tjänstgöra i ett träsk. Och en annan konstig sak är Bulverket. Vad i faderullan höll vikingarna på med?

Krampmacken

- Krampmak.

På de historiska kartorna från 1600-talet ser du några intressanta saker. Uppe på nordvästra Gotland ligger Kappelshamn (Norrvik, ett gammalt namn, den största viken på nordvästra Gotland) och Ihreviken (strax under Kappelshamn). Ihreviken har faktiskt förbindelse med Tingstäde träsk (forskare verkar i stället vilja försöka skapa kontakt mellan Kappelshamn och Tingstäde träsk, men det är nog svårare). Vi skall dock påpeka att kartan är från 1600-talet, dvs ett halv millennium nyare än Krampmacken original.

Hade man väl kommit förbi fallen vid dagens Ihre kvarn så kan det ha varit möjligt att segla en så stor knarr som Krampmacken ända till Tingstäde träsk, åtminstone under vårflod.

- Vad tror du? Bulverket kan du inte se från land men däremot Krampmacken brukar stå uppställd i Korumpu när hon inte är ute och seglar eller spelar teater.
/text och foto Bernt Enderborg

1) Ireviken

En vattenväg från Ireviken till Tingstäde låter ju intressant.

Ed, alltså passage mellan två vatten, antas komma från ordstammen Ire, som i grunden betyder "gå". Ett ed är alltså platsen där man går, och normaltillståndet är då att ro eller segla, och möjligen möjligen skulle ju Ire komma från samma ursprung.

--- webmastern kommenterar ---
Tack för din kommentar! Förmodligen kan man hitta massvis av historia i ortnamn, men det hela förefaller mig synnerligen komplicerat varför vi är särskilt tacksamma för kommentarer som den ovan.

Här kan du se på en karta var Ihreviken ligger, kartan, och strax under ligger som du ser Tingstäde träsk. Ortnamnet Tingstäde torde förresten betyda "Tingsstället" - om folk från Fårö ville "gå" på tinget för Norra Gotland så förefaller det alltså ha varit möjligt att segla dit.

En annan spännande seglingsled som leder rakt in till hjärtat av Gotland och Gotlands Allting, Gutnaltinget, kan du läsa om på sidan om Fågelsjön och Birka.

2) Hej Jag söker?

Hur kommer man i kontakt med någon som har ansvaret för Krampmacken!
Höfding Göran Järnruste Karlsson
Höfding för Vikingaskeppet Viking Plym

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Historia: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Sanda: länkar, karta.