text bild karta   info, a-ö

Visbys medeltida rikedom

Gotland | Artiklar | Utskrift | Mobilsida
Visbys medeltida rikedom
Visbys medeltida rikedom, foto Bernt Enderborg

En sanning om Visby som inte är riktig sann i alla fall


Länsstyrelsen som har fullt sjå att med skattepengar göra om sånt vi redan gjorde för fem år sen på guteinfo.com skriver också lite om Gotlands historia på sin hemsida (du får ingen länk eftersom de har reklam). På ett ställe skriver de om staden Visbys rikedom (jag har frågat flera var man kan få se den), så här skriver i alla fall Länsstyrelsen:

Visby medeltida rikedom

"Stadsborna uppvisade sin rikedom i imponerande stenhus, mängder med kyrkor och klosterbyggnader och omgav sin stad med ringmur med tinnar och torn."

Tanken med min fråga är förstås att det i Gotlands historia är smockfullt med sagor om Visby medan däremot landet Gotland mestadels beskrivs genom hänvisningar till Islands historia (farmannabönder är Isländsk historia). Och när man läser Länsstyrelsens förklaring om var man kan få se Visbys rikedom, blir man ju på det klara över att allting egentligen hände på landet (alldeles oavsett att Dick Wase är säker på att allt hände i Visby) ty Visbys rikedom, enligt Länsstyrelsens definition, är ju bara prutt jämfört med vad som finns på landet.

Visst begriper jag att Länsstyrelsen inte menar att rikedomen bestod av enbart just detta, men det är vad som skrivs. Och förresten, var det verkligen borgarna som byggde muren. Fick de göra sånt på egen hand i mitten av 1200-talet?

Visby medeltida rikedom

- Nä! Det finns ju till och med svart på vitt att de fick tillstånd av Alltinget att göra detta.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.
Visby socken

Mer info

Här finns mer om Artiklar.

Visby omnejd stugor

4 bäddar - Lägenhet
4 bäddar - Visby. Lägenhet
5 bäddar - Uthyres
5 bäddar - Gotlandshus
6 bäddar - Uthyres


Se vidare Boendesidan