text bild karta   info, a-ö

Hästarnas land

Gotland | Magiska Gotland | Utskrift | Mobilsida
Hästarnas land
Hästarnas land, foto Bernt Enderborg

Gotland är hästtätast region


Gotland har många namn. Kalkstenshawaii, Rosornas ö, Raukarnas ö osv. Och till det kommer marknadsföringens namn som Upptäckarlandet, Upplevelsefabriken och annat åt samma håll, händelseorienterat.

Men jag tror att hästarnas land också är passande. Vi har ju vilda hästar på Gotland, en egen ras som går på stora hedar mitt på den obebyggda delen av Gotland, skogsbaggarna eller russ som vanligt folk säger (Gotland kallar engelsktalande folk rasen).

Men mer av andra hästar verkar det bli för varje dag. Snart sagt bakom varenda ladugård på hela Gotland strövar vackra hästar. Det finns många ridskolor, ridläger och det finns folk som stallar hästar för att låta dem växa och ha det bra, andra skickar dem till träningsläger på Gotland. Det verkar som att hästar och andra djur trivs bra på Gotland, t ex rådjur, numera i det fria, blir såväl större som fetare jämfört med fastlandet (men så är ju Gotland ett av Sveriges bördigaste områden också).

Gutarna har sysslat med hästar sen arla i urtid, inte bara de små russen utan också större hästar. Det finns lämningar som är omkring 3.500 år gamla, det finns från järnåldern fynd av för Gotland unika sporrar (ledade), de gutniska vikingar exporterade bl a hästar och på våra medeltida kyrkor dräller det av riddarskulpturer, se Arnar i långa banor. Nåt riktigt häftigt är hästarnas skyddshelgon i Garde kyrka.

Vill du rida, åka på utflykt och annat sånt när du är på Gotland så rekommenderar vi Gervide gård i hästarnas land.
/text och foto Bernt Enderborg


Se vidare Boendesidan