text bild karta   info, a-ö

Tjärkoket

Gotland | Ringmuren
Tjärkoket,
Tjärkoket , foto Bernt Enderborg

Här kokades tjära, en av Gotlands stora exportartiklar för inte så länge sen, men Tjärkoket hade nog med tillverkning av rep att skaffa. De stora mängderna av den fina tjära som tillverkats med överlägsen teknik för export gjordes i sojden på landet


Inbyggt i muren ligger det lilla hus som kallas Tjärkoket, 100 meter söder om Österport eller så. Huset är nog från mitten av 1200-talet men sitt namn fick det först på 1800-talet då tjära kokades till tågvirke, som sluttillverkades vid repslagarbanan på södra Murgatan, Reperbahn (vi kan väl smyga in som en parentes här också att horornas kyrka, S:t Michael, låg ett par stenkast söder om Tjärkoket, alltså när jag nu tog mig för och skrev Reperbahn ovan).

Det där med tjära var nog en ganska stor exportartikel under medeltiden, ty i en gammal ramsa om vad man gjorde i hansans städer så nämns att i Visby hade man ett beck- och tjärhus. Det gotländska virket passar särskilt bra till sånt, och skogarna ute på landet vimlar av lämningar efter tjärframställning (tjäran hanterades nog inte i Visby hamn utan det fanns andra kanaler för det).

Fast det säger man förstås aldrig i Gotlands offentliga historia, ty däri är Visby en transitohamn där köpman handlade i öst och sålde i väst. Det behöver du inte tro på. Vi exporterar ännu massvis av kalk, timmer, säd osv, men klippingshandskarna kommer inte längre från oss. Ser du aldrig några båtar lastade med cement så beror det på att det mesta exporteras till Amerika.

Tja, en annan stor exportvara är förstås också nitlotter...
/text och foto Bernt Enderborg

Visby socken

Mer info

Här finns mer om Ringmuren.

Länk: http://www.guteinfo.com?id=3109

Visby omnejd stugor

4 bäddar - Lägenhet
4 bäddar - Visby. Lägenhet
5 bäddar - Uthyres
5 bäddar - Gotlandshus
6 bäddar - Uthyres


Se vidare Boendesidan