text bild karta   info, a-ö

Lindebergets fornborgar

Gotland | Linde socken | Fornborgar | Utskrift | Mobilsida
Lindebergets fornborgar
Lindebergets fornborgar, foto Bernt Enderborg

Lindeberget i Linde socken bjuder skön utsikt över södra och östra delar av Gotland - inlandsklinten är ett häftigare ställe än vad man tänker sig. En skön promenad ovanför Linde kyrka.


På inlandsklinten Lindeberget återfinns förutom en makalös kyrktoppsräkningsutsikt också ett par fornborgar värda att anteckna och en promenad om någon kilometer. Det är ett promenadvänligt område och skönt att vandra omkring på, men jag måste be dig att ha ögonen på barnen ty på somliga ställen är klippkanterna uppemot 30 meter.

Ovanstående bild kommer från den fornborg som ligger åt norr till på berget - det är bara att följa stigarna så hittar du. Fotot är taget den 15 april 2012 ovanpå den mellan två och tre meter höga vallen, cirka åtta meter vid basen och ungefär 100 meter lång. Det måste ha varit ett ansenligt arbete att släpa ihop detta, även om muren inte är lika väldig som den vid Tors borg.Borgen på den norra sidan ligger på en ganska stor spets av klippan och muren avgränsar området. På murens östra del har man god utsikt över de omkringliggande socknarna och på den västra står man och kikar ner på de bördiga och vackra markerna i Gerum och kanske Fardhem. På bilden ovan, borgens nordvästra hörn, ser du dock gårdarna vid det vackra och välskötta Amlings som ligger i Linde.

Mängden forntida borgar på Gotland är tankeväckande. Varför byggdes alla dessa borgar? Vem kunde anfalla dem i Linde, som ligger in bit upp på landbacken? Var det folk som inte kom från Gotland? Eller var det rövarband, konkurrerande grannar som ställde till?

Den andra fornborgenDet finns en borg också på den västra sidan. Men den är i lite sämre skick även om det också är ansenliga stenhopar som har kånkats samman. Ovan har vi utsikten mot norr med Lojsta kyrka i bakgrunden.Här ser du den norra muren på den västra borgen; det har nog stått pallisader ovan på muren. De båda borgarna är så stora att de räcker till omkringliggande socknar, som Lojsta, Linde, Gerum och Fardhem.

Låt oss inte glömma dessa enastående borgar bara för att den minst 1.000 år yngre totala dumhetens ringmur finns i Visby, även om ringmuren råkar vara osedvanligt läcker, allra helst nu när vikingatiden är populär. Lindeberget är ett utomordentligt naturskönt mål med historiska inslag för en picnic.

Språket - ordet linn

Kenneth är en kille med koll på språket som har skrivit till oss några gånger. Vi tackar Kenneth så fint vi kan! Så här säger han om:

"Linna är finska, linn estniska, i båda fallen betyder ordet borg eller slott. Jämför; lindorm (runt hela världen, som en jättemur), linda (nä inte namnet, göromålet, i flera varv).

Danii Linn ligger tvärs över sjön, där är en ordentlig mur, större än den i Visby, men den är som Visbys byggd av tyskar och lite av svenskar, den gamla vikingatida danskborgen låg antagligen på en liten höjd som finns inuti den större ringmuren. Namnet Danii Linn förvanskades till dagens Tallin av tyska orden som tog över staden efter danerna."

- Tack Kenneth!
/text och foto Bernt Enderborg

Linde socken

Vägbeskrivning


Linde socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Fornborgar.

Stugor södra Gotland

2 bäddar - Halor 2


Se vidare Boendesidan