text bild karta   info, a-ö

Ringkors

Gotland | Guide Gotland | Utskrift | Mobilsida
Ringkors
Ringkors, foto Bernt Enderborg

Gotlands kyrkohistoria


Bilden ovan visar triumkrucifixet i Stånga kyrka. Triumfkrucifix heter så för att det hänger i triumfbågen mellan långhuset, där folk sitter (om du inte är i Källunge), och koret, där altare, prästen och sånt oftast befinner sig (det har nog något med kören att göra, eller åtminstone sång). Varför det heter ringkors syns på bilden, och om jag minns rätt så är ringen avsedd att symbolisera Jesu törnekorna.

I de gotländska kyrkorna finns alltså vad vi kallar för ringkors, en typ av krucifix som inte verkar förekomma annorstädes. Hur dessa ringkors tagit sig till Gotland finns det förmodligen delade meningar om, kanske via ön Man i irländska sjön, se Gutniska stenkors på Isle of Man.

Ringkors i Fröjel kyrka

Inte alla kyrkor har ringkors, men dessa:

Alva, Ardre, Barlingbo, Burs, Bäl, Eskelhem, Etelhem, Fide, Fröjel, Halla, Hamra, Hejnum, Klinte, Lau, Lokrume, När, Rone, Rute, Sanda, Sundre, Stånga och Öja.

Ringkors i Öja kyrka

De mäktigaste ringkorsen är de i Öja och Fröjel, magnifika konstverk, det största är det i Lau, guldkillen i Eskelhem är lite annorlunda och det vackraste utan överdåd är i mitt tycke Stångas.

Gårdskors vid Lauks i Lokrume

Ringkorsen av trä på gårdarna är en tradition som antas komma ända från den första kristna tiden, och då är vi tillbaka till vikingatiden. De sattes upp på gårdarna för att visa att gårdsinnevånarna var kristna, och ett och annat står kvar än i dag ehuru träet har bytts ut många gånger. Korset på bilden står vid Lauks i Lokrume. Här finns lite mer om Gårdskorsen.

Minneskors i Rute

Det finns också fristående ringkors lite här och var, oftast visar de platsen för någon olycka, som t ex Laxarve, Jacobs och i Burs, eller så visar de platserna för Gotlands förmodligen största katastrof, som i Mästerby och på Korsbetningen.

Obs att du inte kan skicka alla kort på denna sida som vykort utan får surfa till respektive kors' hemsida. Du kan också söka på kors i vykortsavdelningen så visar vi några kors som kan skickas som vykort.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan