text bild karta   info, a-ö

Medeltida glasmålningar

Gotland | Lye socken | Målningar | Utskrift | Mobilsida
Medeltida glasmålningar
Medeltida glasmålningar, foto Bernt Enderborg

Om en utomordentlig sevärdhet i Norden.


Nordens största svit bevarade glasmålningar från medeltiden, 1300-talet, finns i Lye kyrka, se Glasmästarna; någon bild på glasmålningarna finns på sidan om kyrkan. Ovan ser du förstås hur de tre vise männen uppvaktar och överlämnar gåvor.34 rutor finns kvar, ovan den nyåteruppståndne Jesus.Det hela är fantastiskt att se - målningar från 1300-talet, det ser man inte varje dag. På bilden ovan är det Maria till vänster och Johannes till höger.Här har vi alla fönster åt öster; det kan nog ha sin poäng att vara i kyrkan tidigt.

Glasmålningarna i Lye är värd en Gotlandsresa, alldeles som 1100-talsmålningarna i Garde kyrka halvannan mil norrut, obs förresten taket också.

I Lye kyrka finns tillräckligt med glasmålningar bevarade för att man skall få en glimt från ett medeltida kyrkorum av överjordisk skönhet.
/text och foto Bernt Enderborg

Stugor södra Gotland

2 bäddar - Halor 2


Se vidare Boendesidan

1) Tack för tips!

Fantastiskt vackert! Tack för tipset! Det blir Lye kyrka nästa gång jag kommer, liksom en tripp till Garda samtidigt.

Min ambition är att långsamt "beta av" Gotlands kyrkor. Några då och då på mysiga utfärder, så man hinner smälta det man ser. Förresten, så har kyrkan i Othem en fin Maria-skulptur till vänster om, strax innan koret. Den är av relativt modernt snitt, men vacker. Den är alltså placerad till höger om man står vänd mot koret, i de medeltida kyrkorna brukar annars "Maria-sidan" vara till vänster, har jag förstått.

Hälsningar
Ulla


--- webmastern kommenterar ---

Tack för tipset! Jag minns ingen skulptur av Maria för tillfället men den vackra målningen av henne såg jag förstås.

Såväl Lye som Garda kyrkor är spännande saker: glasmålningar, runor, byzantiska målningar, relikkistan, taket från 1100-talet och mycket mera. Garda kyrka är i mitt tycke Gotlands vackraste, därtill en av de äldsta stenkyrkorna och historisk jättespännande.

Du gör alldeles rätt med att långsamt beta av kyrkorna en och en. Vi försöker ju så kort som möjligt tala om vad som är häftigt (och som är lätt att se själv) men det finns tonvis mera att berätta om. Ibland önskar jag att jag hade mera energi och tid.

/bernt

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Målningar: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Lye: länkar, karta.