text bild karta   info, a-ö

Tänkaren i Lye

Gotland | Lye socken | Skulptur | Utskrift | Mobilsida
Tänkaren i Lye
Tänkaren i Lye, foto Bernt Enderborg

Josef sitter och funderar på Lye kyrka, fast kyrkligt folk menar nog att han sover och får påpassliga drömmar i stället


Alldeles som i Martebo sitter än tänkare på ett kapitalband på Lye kyrka och funderar på något - kan man tycka. I själva verket, säger lärt folk, är det Josef som får en himmelsk dröm (mera om detta se Den sovande Josef och Stackars Josef).

Den verkstad, eller mästare, som utfört skulpturen på bilden ovan kallas på grund av stilen rätt och slätt Egypticus eftersom vi inte har en aning om vem som har gjort den på riktigt, bara att den är tillverkad på Gotland.

På dopfunten i Gerum (den sovande Josef) kan man ju se att karln sover, men ovan ser han ut att ha ögonen öppna. Och det är fascinerande - kan det inte vara en framställning av Josef innan han får sin dröm?

Ovidkommande tankar
När jag går omkring i kyrkorna, fotograferar och funderar så tränger sig så gott som alltid andra tankar fram. Man känner hur snart tusen år sitter i väggarna - glädje, sorg, förundran, varför, ilska osv - det är en väldigt annorlunda miljö, långt från luftkonditionering och lysrör.

På sidan om Tänkaren i Martebo låter jag anställa tankar om Big bang, vilket föreslås att denne grunnar på (det gör han nog inte). För någon tid sen ställdes en fråga i Lokaltidningen: Finns Gud? Det där är en fråga som ältats under årtusenden, något svar finns förstås inte eftersom det inte går att bevisa något sådant. Men är frågan egentligen särskilt vettig? Och skulle du verkligen vilja ha ett svar?

En berättelse i Bibeln som alltid har stört mig är den om Abraham som får befallning av Gud att fara till Moria och offra sin son Isak som ett brännoffer - och karljäveln tänker göra det! Gud måste ju ha vetat i förväg att det bara var en prövning och att Isak inte skulle avlivas - det räckte med en vädur i stället.

- Men varför i hela friden tänkte Abraham offra Isak?

Man kan ju tänka sig att berättelsen på något sätt handlar om att man inte längre skall offra ungar, vilket om jag minns rätt guden Baal emellanåt krävde, men det är i så fall ett skäligen underligt sätt att framställa det hela.

Antag att det var du som fick denna befallning, och du visste att Gud fanns, vad skulle du göra? Det är lätt att tänka att "det skulle aldrig falla mig in", men om det var på riktigt. Skulle du trotsa Gud?

- Vill du fortfarande ha ett säkert svar på frågan om Gud finns?

När Adam och Eva åt av äpplet så lärde de sig skilja på gott och ont. För att uttrycka det annorlunda kan man säga att Bibeln genom denna händelse utrustar dem med fri vilja. Och det är bra, fri vilja (jag påstår att också Jesus säger detta, se Jesus - var det en bråkstake).

Men antag att det gick att bevisa Guds existens. Allting är glasklart: Gud finns eftersom det är bevisat på något sätt, eller han kommer och hälsar på ibland eller något annat som inte går att betvivla. Men i så fall, skulle du våga tycka något annat än Gud?

- Och vips, där försvann din fria vilja.

Som du vet har människor olika viljor. De som flög flygplanen 9/11 ville något annat än alla andra människor på jorden. Eller ta något mindre, varför inte bakgrundsfärgen på den gotländska flaggan – röd eller blå. Somliga vill att den skall vara blå medan andra tycker att den skall vara röd. Vad tycker Gud?

- Och vips, där försvann din fria vilja. Eller är det bara somliga som inte skall ha fri vilja?

Om du visste säkert att Gud fanns och att han är god, allsmäktigt osv., då finns det ju inget som hindrar att han förvandlar stenar till bröd för att mätta dig. Och just detta råkar vara en av de saker som Djävulen frestar Jesus med då han är i öknen. Men han låter sig ingalunda frestas och säger att människan inte lever av bröd allena. Storinkvisitorn i Dostojevskis bok Bröderna Karamazov säger:

”I stället för att ge människan en fast grund att stå på valde du något som helt och hållet överstiger hennes förmåga? I stället för att följa den gamla lagen måste människan hädanefter med fritt hjärta avgöra vad som är gott och ont med Dig som sitt enda föredöme. Visste Du då inte att hon till slut skulle avvisa Ditt föredöme och Din sanning om hon måste tyngas av det fria valets fruktansvärda börda?”

- Är du säker på att du vill ha bevis för att Gud finns?

Överkurs

Här står t ex svart på vitt i en artikel att Woody Allen inte förstår vad han säger. Han borde nog läsa lite Dostojevskij.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.

I närheten - fågelvägen

Shopping

10,0 km, Gotlands Kuriåsa

Kulturevenemang på Gotland


 

2024

 

juli

24Kulturhistoriska promenader »
Gotlands Folkhögskola, Hemse »
Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
Valborgsmässoafton »
Valborg »
Medeltidskyrkorna öppnar »
Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Handduksdagen, kultur »
Pingstdagen »
Mors dag »
Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
Trädgårdsveckan »
Midsommardagen »
Hemsedagen »
Barnkörveckan »
Stångaspelen »
Fårösunds marknad »
Russpremiering »
Slite marknad »
Summaratingg »
Havdhem marknad »
Kräklingbo marknad »
Kulturarvets dag »
Medeltidskyrkorna stänger »
Fårönatta »
Klinte marknad »
Hemse torgdag »
Höstlov, läslov på Gotland »
Alla helgons dag »
Fars dag »
Internationella dagen »
Skyltsöndag på Hemse »
Mulde World Cup »
Kramens dag »
Buldardagen »
Internationella kvinnodagen »
Skaparfestivalen, inställt t.v. »
Rocka sockorna »
Världsvattendagen »
Vattensågning i Hejde - inställd »
Påskdagen »
Bokmässa, inställt t.v. »


Stugor södra Gotland

2 bäddar - Halor 2


Se vidare Boendesidan