text bild karta   info, a-ö

Hångers källa

Gotland | Lärbro socken | Platser | Utskrift | Mobilsida
Hångers källa
Hångers källa, foto Bernt Enderborg

En liten källa där Israel Kolmodin sägs ha hämtat inspiration


"Den blomstertid nu kommer, med lust och fägring stor, du nalkas ljuva sommar, då gräs och gröda gror."

Israel Kolmodin
Porträtt nog från 1900-talets början, Dalhem kyrka

Vår mest älskade sommarpsalm är skriven av kyrkoherden Israel Kolmodin (1643 - 1709) och inspiration hämtade han under sina stunder vid Hångers källa; det sägs att han brukade promenera från bostaden vid Lärbro kyrka, förbi Gann ödekyrka till Hångers.

Hångers källa

Gann ödekyrka ligger ett stycke framåt vägen, källan framför näsan.

Biskop (superintendent) Jöran Wallin, som 26 år efter Kolmodin blev biskop på Gotland säger om honom att: "Han var en stilla, from och tålig man". Wallin säger också:

"At Dr Kolomodin varit särdeles lycklig i Poesien intyga nogsamt de mycket sköna andeliga Wisor, som han efter Diktar-konsten sammansatt och införde äro uti Swenska Psalmboken, under NN 201, 203, 247 och i synnerhet den genomliufliga Sommar-Wisan N:o 371 Den blomstertid nu kommer, som wel må kallas ett Mestarstycke, och han componerat under det han spatserade genom Skogar och gröna Engar, emellan Lädebro och Gand, det han alla dagar plägade göra, ner han der ute war at dricka lefwande watn utu Hångers källa".



Strax invid källan återfinns en utmärkt miniatyräng att duka upp medhavd picnic. Är du inte rädd för spöken så kan du också sätta dig vid ödekyrkan Gann en liten bit bortåt vägen, skönt gräs.



Det är inte svårt att uppnå lugn och ro vid Hångers källa. Man stiger in i ett svalt naturrum som speglar sig i källan, inramad av saftigt gröna träd.



En minnessten restes på plats 1944 för att komma ihåg tillskapandet av "Den blomstringstid". Han skrev alltså inte "blomstertid", som så gott som alla svenska barn avslutar skolåret med (jag vet emellertid inte om ungarna sjunger den längre, ty fånigheter är det gott om i nutiden).



På andra sidan vägen ligger en gammal ladugård som inte längre används; du missar inte källan om du bara hittar rätt väg. Jag kan väl också få lov att säga att min farfar ägde gården som låg där, själva boningshuset är dock borta, men eftersom farfar blev inkallad under andra värlskriget var det allt min far som liten pojke som fick ta hand om jordbruket; han plöjde med hästar redan i de tidiga tonåren.



Också muren som går längs vägen har farfar och far staplat på plats. Vi brukar betrakta Hångers källa som vår släkts speciella källa, men den tillhör förstås alla som i nutidens fläng vill ha vilopuls och varför inte begrunda "Guds godhets rikedom".



- Snyggt jobb farsan!

I förbigående kan man väl undra om danska barn får sjunga Kolmodin på skolavslutningarna, ty psalmen finns med i den Danska Salmebogen, och vad norska barn gör vet jag inte, men den finns med i salmboken därstädes.

Länsstyrelsen säger förresten att: "Enligt sägnen är vattnet till och med föryngrande, så ett dopp kanske kan vara lämpligt för den som känner behov av sådant. Å andra sidan menar vissa att vattnet gör människor galna, så kanske ska badandet ske med försiktighet."

- Visst kan man undra hur Länsstyrelsen har lyckats bada i Hångers källa?

Kuriosa - turkiskt ö
Turkiet gick på 1920-talet över från arabiskt till latinskt alfabet. Eftersom ö-ljud ofta förekommer i turkiska så la man sig till med bokstaven ö. Populär historia säger: " I den kommission som arbetade med detta projekt ingick även Johannes Kolmodin som då var dragoman, det vill säga översättare på den svenska beskickningen och en framstående språkman. Det finns dock inte belagt att just han föreslog bokstaven ö. Kolmodin var för övrigt född i Bromma församling men släkten kommer från Gotland. Fem generationer före Johannes verkade psalmisten Israel Kolmodin som skrev vår folkkära psalm Den blomstertid nu kommer”.

- Men det kan alltså ha varit så. Koss i jeivi teida!
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.
Lärbro socken

Vägbeskrivning


Lärbro socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Platser.

I närheten - fågelvägen


Kulturevenemang på Gotland


 

2024

 

oktober

6Kulturhistoriska promenader »
Gotlands Folkhögskola, Hemse »
Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
Valborgsmässoafton »
Valborg »
Medeltidskyrkorna öppnar »
Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Handduksdagen, kultur »
Pingstdagen »
Mors dag »
Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
Trädgårdsveckan »
Midsommardagen »
Hemsedagen »
Barnkörveckan »
Stångaspelen »
Fårösunds marknad »
Russpremiering »
Slite marknad »
Summaratingg »
Havdhem marknad »
Kräklingbo marknad »
Kulturarvets dag »
Medeltidskyrkorna stänger »
Fårönatta »
Klinte marknad »
Hemse torgdag »
Höstlov, läslov på Gotland »
Alla helgons dag »
Fars dag »
Internationella dagen »
Skyltsöndag på Hemse »
Mulde World Cup »
Kramens dag »
Buldardagen »
Internationella kvinnodagen »
Skaparfestivalen, inställt t.v. »
Rocka sockorna »
Världsvattendagen »
Vattensågning i Hejde - inställd »
Påskdagen »
Bokmässa, inställt t.v. »


Stugor norra Gotland

3 bäddar - lägenhet
4 bäddar - lägenheter
4 bäddar - 4-bädd
4 bäddar - Parstuga
5 bäddar - 5-bädd
6 bäddar - lägenheter
6 bäddar - 6-bädd
6 bäddar - Parhus 6 bädd
8 bäddar - Parhus 8 bädd


Se vidare Boendesidan

1) Hångers källa

Ska förlova mig där med min älskling, underbart ställe. 20110808 är vi där, någon gång mitt på dagen, bjuds inte på något mer än källvatten, men dom som känner för det är välkommna!

Guteinfo gratulerar!

2) Underbart ställe

Hångers källa är ett underbart ställe, har förlovat mig med min älskade Annie där. Det var den 8/8/11.

/älskar dig min gosgumma

3) Hångers källa

Var hos min bror i Lärbro o hälsade på och han guidade oss runt, så hamnade vi vid Hångers källa, och när jag läste namnet Kolmodin så kände jag genast igen det, hem o kollade i släktforskningen o det visade sig att vi är släkt långt tillbaks i tiden, hade inte heller någon aning om att han skrivit texten till Den blomstertid nu kommer, så jag blev glatt överraskad, så nu ska jag fortsätta med forskningen om släkten Kolmodin kanske hittar något annat intressant.

// Anna

--- webmastern kommenterar---

- Trevligt! Hör av dig om du hittar nåt spännande.

4) Datum minnessten vid Hångers källa?

Kan någon förklara hur det kom sig att minnesstenen restes 19 december 1944, mitt i den kalla krigsvintern?

Boris v Uexküll

webmastern kommenterar

Hej!
Vi har ingen förklaring, men måhända våra läsare kan bistå oss. Vet du något om detta så skriv gärna detta i en kommentar.

/bernt

5) Ett möte vid Hångers källa

En dag för några år sedan vilade jag vid Hångers källa, drack mitt medhavda kaffe och skrev några vykort med motiv från källan, inhandlade i "ladan" på andra sidan vägen. Medan jag satt där och skrev kom en äldre herre (drygt 80 år, minns jag att han sade).

Han hade parkerat sin cykel vid grinden, hade en flaska i näven, hukade vid källan, fyllde den med vatten och drack sig otörstig. Han fyllde den igen, kom och satte sig på bänken, tackade nej till kaffe och berättade att han bodde i Visby men kom från Lärbrotrakten. Han berättade att varje sommar när vädret var lagom varmt/kallt brukade cykla till Hångers källa för att dricka av vattnet och ta med sig en fylld butelj. Vi samtalade om allt möjligt medan han tog igen sig inför cykelturen tillbaka och han berättade att vattnet i källan hade en särskilt god smak. Efter en halvtimme fortsatte han sin färd tillbaka hem och jag skrev färdigt vykorten, berikad av mötet. Det är ett möte med en annan människa som jag påminner mig då och då. Sedan dess åker jag till Hångers källa varje sommar och tar en klunk eller två och minns detta möte med en annan människa som jag inte glömmer. Oväntade möten ska man ta vara på.

Hälsningar
Ulla i Karlstad

webmaster kommenterar


Hej Ulla!

Du får akta dig så att du inte blir gute helt hux flux!

:)
/bernt

6) Klunkar på

Finns den risken (som jag mera vill se som en möjlighet) skall jag klunka flitigare framöver. Klunkar också vatten från källan vid Helgumannen på Fårö, så man kan väl kanske säga att jag jobbar på det.

;-)
/Ulla

- Tack Ulla!

- Förresten, jag såg att jag hade råkat skriva "oroliga flit" under en annan av dina kommentarer. Jag menade förstås "otroliga flit".

/bernt

7) Bröllop

Jag och min älskade Annie gifte oss i Blidö kyrka, Stockholms skärgård, på dagen fem år efter att vi hade förlovat oss vid Hångers källa, hade fyra veckor på oss att planera bröllop, då ingick en vecka på Gotland och givetvis ett besök av Hångers källa. Jag älskar detta underbara ställe men ändå mer min fru, du är mitt allt.

/din larsa

8) Vad är det för träd ?

Vad heter trädet som delar sig mäktigt precis nere vid källan ? Nu har en björk "inplanterat" sig emellan såg jag, men det stora grundträdet menar jag....annorlunda blad och en sak till - kan man dricka vattnet ? Ser inget direkt flöde där ? En helt otroligt lugn plats för stressade själar......Gunilla

---

webmastern kommenterar

---
Jag vet i skrivande stund inte, kanske en pil av något slag, ska kolla nästa gång jag är där.

/webmastern

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Platser: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Lärbro: länkar, karta.