text bild karta   info, a-ö

Juridiska frågor

Gotland | Giftas
title=Fotografi
Juridiska frågor
Till äktenskapet är knutet en massa lagar, tiotusentals sidor utredning och tusentals rättsfall. Det kan vara värt en slant att knalla till en jurist som kan sånt och lära sig lite om inkomster, förmögenhet, gåvor och annat under äktenskapet. Vad är ett äktenskapsförord, vad händer vid skilsmässa, dödsfall osv.

Man kan säga att om man inte kommer överens om annat så tar lagstiftningen sikte på att lösa allting genom en sorts antagen medelsnittsväg. Avtalar man inte något annat så har man alltså alltid Svea Rikes lag att förlita sig på.

En symbol som man emellanåt ser är gudinnan Justitia med svärd i hand och förbundna ögon. Svärdet har hon förmodligen lånat av Alexander och de förbundna ögonen skall väl betyda att det inte spelar någon roll vem man är utan lagen skall drabba alla lika. Men kunskap är makt och rådande värderingar i samhället är aldrig konstanta.

När bör man absolut...
Om någon av Er har barn tidigare bör Ni går till en jurist och skaffa kunskap om vad som händer vid dödsfall. Välj en någorlunda nyutexaminerad jurist med några års erfarenhet av sådana frågor.
/text Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan