text bild karta   info, a-ö

Kajsartornet

Gotland | Ringmuren | Utskrift | Mobilsida
Kajsartornet
Kajsartornet, foto Bernt Enderborg

Kanhända ringmurens äldsta torn, åtminstone på den östra sidan. Besöker du Visby i juli månad och kikar på tornet så har du Julius Caesars minne framför dig


Kajsartornet byggdes antagligen samtidigt med muren och är möjligen därför det äldsta tornet i ringmuren. Ursprungligen var det högre, sägs det på därstående informationsskylt, minst fem plan. Det har inga skyttespringor men väl ljusgluggar.

Tornet var fängelse i hart när 200 år, från slutet av 1600-talet till 1850, där har alltså mången gute avtjänat ett hårt straff. Tornets namn, Kajsarn, är förresten medeltida. Latinare och historiskt intresserade kan tänkas tycka att det är skojigt att Julius för en gång skull har fått sitt namn någorlunda korrekt uttalat.

Kortet är taget från ringmurens utsida.På kortet från insidan av ringmuren syns de kvarstående våningsplanen bättre. Trapporna leder upp till tornets inre varför det är möjligt sommartid att få sig en glutt.

Det är spännande miljöer, skräckinjagande, och långt äldre än Glimmingehus och sånt där. Det kan inte ha varit för nådigt att avtjäna straffet vintertid i detta fasans torn.

Om du besöker Visby i månaden juli och kikar på Kajsartornet så har du förresten hela Julius Caesars minne och namn framför dig, ty månadsnamnet juli är efter honom och alla världens kejsare har också burit hans namn.
/text och foto Bernt Enderborg

1) Kajsarn öppet för guidning


v 22 - v 31 är Kajsarn öppet för besök Fre - Sön kl 11 - 16!
40 kr / vuxen, då ingår guidning. Barn under 15 går in gratis i vuxet sällskap.

Varmt välkomna!

2) Info pls

När var denne sida redigerad senast? Vem skrev även texten? Har ett skolarbete och hade varit riktigt trevligt om man fick denne info.

webmaster kommenterar


Sidan redigerades för minst 10 år sen. Vi ger alla studenter rätt att använda saker från Guteinfo, se denna sida

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida -
klicka här.

Mer information

Mer om Ringmuren - för annat se Information