text bild karta   info, a-ö

Ett eller en hult

Gotland | Historia | Utskrift | Mobilsida
Ett eller en hult
Ett eller en hult, foto Bernt Enderborg
Vår tidigmedeltida krönika, Gutasagan, säger om religion att före och länge efter den stora utvandringen från Gotland trodde folk på hult och högar, vi och stavgårdar.

En hög vet de flesta vad det är, ett "vi" sägs på en miljard ställen i litteraturen betyda ett heligt ställe, en stavgard är kanske gamla husgrunder och ett hult ser du på bilden ovan, dvs en dunge, hage, lund, änge eller så.

Lojsta prästäng

På Gotland finns många ängen kvar, som samtliga är besökansvärda. Men det är svårt att förklara för den som aldrig har varit i ett sådant. Linné tyckte 1741 att det mera var likt trädgårdar, och pensionärer från Göteborg som jag träffade i Lojsta prästänge tyckte att det var märkligt att vi hade så fina parker så långt från Visby.

I de flesta ängen finns fornlämningar. Kan du gissa vad i den på översta bilden?

- Ruinerna efter Gotlands första kristna kyrka. Och det finns förresten ett vackert änge i Hemse som heter Hulte kruppar.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan