text bild karta   info, a-ö

Södra hällarna i Visby

Gotland | Platser | Utskrift | Mobilsida
Södra hällarna i Visby
Södra hällarna i Visby, foto Bernt Enderborg

Natur- och friluftsområde i södra Visby


På sina ställen är Södra hällarna ett skönt område med klintar som stupar rätt ner i havet, vindpinad växtlighet, undersköna platåer och en fossilrik strand.

Södra hällarna, Visby

Det är en och annan som vandrar i området och det är ganska snyggt här och där för en picnic i det gröna. Men det har varit ett militärt övningsområde varför det inte kan sägas vara lika vackert överallt.

- Varning! Också stranden nedanför är skön att promenera men det händer att stora klippblock rasar ner, så var försiktigt!

Södra hällarna, Visby

Det är Högklint längst bort. Ifall det ser lite dimmigt ut strax före Högklint så beror det på att Kneippbyn anordnar Lelleträffen denna vecka och i dag hölls det oväsen och brändes gummi:

Södra hällarna, Visby

Man kan undra om det är bra för de dödliga spindelskivlingar som svampinventeringen hittade på området.

Södra hällarna, Visby

En koltrast satt i granarna nedanför klipporna och sjöng vackert ett tag, men han stack då det blev för mycket oljud. Egentligen är det lite konstigt att granar kan klara sig så nära havet på Gotland.

Södra hällarna, Visby

Den lilla platån nedanför klipporna, på bänken där, måste vara ett utomordentligt väl valt ställe att avnjuta en solmedgång.

Södra hällarna, Visby

Växtlivet är magert på hällmarker, annorlunda. Det finns frodigare områden på platsen, men vanlig solvända, tulkört och blåeld var väl relativt vanliga, gulreseda i mängder. Vad blommar på bilden ovan heter vet jag inte (Ulla från Karlstad har talat om att blomman är en backglim, se kommentaren nedan. - Tack Ulla!).

Södra hällarna, Visby

- Ett skönt promenadområde i närheten av Visby!
/text och foto Bernt Enderborg

1) Okända blomman


Hej!

Blomman med blommor är en glim, närmare bestämt arten backglim (Silene nutans). De är vackra, glimmen, fast backglimmen är nog finast tycker jag.

Vänliga hälsningar
Ulla i Karlstad

--- webmastern kommenterar ---

- Tack Ulla!

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Platser - för annat se Information