text bild karta   info, a-ö

Mulde naturreservat

Gotland | Fröjel socken | Naturreservat | Utskrift | Mobilsida
Mulde naturreservat
Mulde naturreservat, foto Bernt Enderborg

Naturreservat längs en skogsbeklädd klintkant


Mitt emot Mulde Fritidsby på andra sidan vägen börjar ett 5,8 hektar (1 hektar = 10.000 m2, 100x100 meter) stort naturreservat i Fröjel socken som går längs med och ovanpå en skogsbeklädd klintkant; det sträcker sig nästan ända fram till Gannarve. Det är bara tio meter till väg 140 åt höger och du ser hur klinten, det siluriska revet, reser sig till vänster på kortet ovan.

Fortsätter du vägen fram till Gannarve skeppssättning med den makalösa utsikten över Karlsöarna och längre fram Fröjel kyrka och kastal så kör du upp på själva klinten alldeles före kyrkan, en liten backe; revet går snett på tvärsan över hela Gotland, jag bor i Vänge som ligger ungefär mitt på detta rev.

Vit skogslilja
Vit skogslilja

Mulde är lite berömt för att där växer de tre skogsliljorna, den vita (bilden ovan), den röda (bild nedan) och den stora skogsliljan.

Murgröna

På sina ställen översållar murgröna marken och överfaller träden. Nu gick jag bara den lilla stigen som börjar vid Mulde (en liten, liten avfart finns där man kan ställa bilen (en bil) strax efter Mulde) under klinten och sen ovanpå klinten och leder bort till Gannarve, där jag gick ner och tog vägkanten tillbaka.

Röd skogslilja
Röd skogslilja

Den röda skogsliljan (rödsyssla) står också i ett och annat exemplar och lyser mjukröd, eller vad färgen nu kan tänkas heta, se mer om rödsysslan.

Gulvial

Mulde naturreservat är inte en gotländsk äng som myllrar av blomster och örter och får botaniker att tappa hakan, som t ex Gerum prästänge, utan det är ett stycke skogsbevuxen klintkant med egentligen inte särskild mycket blomster. Några nävor, vitmåra, fibblor, brudbröd, liten och stor blåklocka, solvändor, någon sorts smörblomma, akleja, någon blåeld längs vägkanten, smällglim, pukvete och andra vanliga skogsväxter, ormbunkar och sånt. Vid vad namn den gula blomman ovan bör tilltalas vet jag inte. Och för den som är intresserad av olika sorters gräs så finns det mycket att kika på, bl a skugglosta och strävlosta.

Stor skogslilja
Stor skogslilja

Den stora skogsliljan blommar i början-mitten av juni medan den röda blommade den 27 juni 2013 vid mitt besök i detta naturreservat. Tar man förresten vägen mellan Mulde och Klinte kyrka så ligger Mulde fornborg där också.

Har du kikat på sidorna under länkarna ovan så bör du ha upptäckt att det finns ett och annat att se inom några kilometers radie, och det är bra det.
/text Länsstyrelsen i Gotlands län, foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.
Fröjel socken

Vägbeskrivning


Fröjel socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Naturreservat.

I närheten - fågelvägen


Stugor västra Gotland

2 bäddar - Bysen
3 bäddar - Blåhammar Uppe
3 bäddar - Lillstugan
4 bäddar - Skogs
4 bäddar - Lilla huset Kovik
4 bäddar - Kroks Tofta, Kastanjegården
4 bäddar - Blåhammar S
4 bäddar - Röda stugan
5 bäddar - Grytet
5 bäddar - Lyan
5 bäddar - Nästet
5 bäddar - Blåhammar N
5 bäddar - Ingenjörsvillan
6 bäddar - Strandänget Kovik
10 bäddar - Matsalen


Se vidare Boendesidan