text bild karta   info, a-ö

Galgberget, naturreservat

Gotland | Naturreservat | Utskrift | Mobilsida
Galgberget, naturreservat
Galgberget, naturreservat, foto Bernt Enderborg

55 hektar naturreservat alldeles norr om Visby


Galgberget heter så därför att fordom avrättades folk på platsen och galgen står kvar, en av få avrättningsplatser som finns kvar sen medeltiden.

trappan vid GalgbergetGalgen står ovanpå ett berg, en klint, och utsikten därifrån är trevlig. Men det finns också en trappa en bit norr om galgen som tar dig neråt alldeles intill bergväggen.

Fordom låg speedwayklubben Bysarnas hemmabana några hundra meter från galgen, men det vart för mycket oväsen i vår moderna tid då man i stället valt att bygga kantiga hyreskaserner strax söder därom, vilket kanske borde ha ifrågasatts lite bättre (jag följde med ett gäng tyskar en gång och de sa att vi hade förlorat förståndet som byggde sånt där).

Visby lasarett

Du ser Visby lasarett på bilden, och klippan längst bort i söder är Högklint

BergväggOm du nerifrån stan går till Galgberget, genom Norderport, så kommer du att passera bl a en kalkugn och du kommer att se kalkbrott längs vägen i Östergravar. Därifrån har man tagit material bl a till ringmuren, men också på Galgberget finns flera kalkbrott varav somliga använts till ringmuren.

Det är ett skönt strövområde, kanhända särskilt ner under klinten där Kärlekstigen tar dig ända ut till Åhsbergska hagen. Det ligger förresten en trojaborg strax nedanför klinten vid galgen där man kan roa sig en stund för att springa till mitten.

En och annan funderar över vad det kan tänkas vara för poäng med dessa trojaborgar. Men jag skall ge dig ett tips. Om du på rätt sätt går hela den snurriga vägen till mitten så hittar du den största skatten i världen.

- Dig själv.

Kärleksstigens environger

grottor vid GalgbergetVid trappan finns också några små, spännande grottor, där ungar lekt i all världens tid.

Eftersom hela Visby vetter mot väst så får du strålande solnedgångskvällar från Galgberget, ehuru det kanske inte är riktigt där man vill befinna sig.

Floran är som alltid på klintar väldigt annorlunda, om än inte särskilt riklig. Trots detta brukar det vara gott om rabbis, men det kanhända är lite längre bort på klinten, där det finns lite större kalkbrott, och under klinten där allting emellanåt luktar ramslök.

utsikt från Galgberget

Det är ett hyfsat område för promenader, och en riktig medeltida galge borde väl alla ha sett, men det finns inga skyddsräcken och sånt så håll reda på barnen.
/text och foto Bernt Enderborg