text bild karta   info, a-ö

Ölbäcks värdshus

Gotland | Endre socken | Kuriosa
Ölbäcks
Ölbäcks värdshus , foto Bernt Enderborg
Dessvärre finns bara ruiner, husgrunderna, kvar av Ölbäcks värdshus, därtill inbäddat i syrener. Att värdshuset inte längre finns kvar kan bero på många saker men antagligt är väl att det har beskattats till döds till förmån för värdshus i Visby.

Det är inte mycket att se, men trots detta lite kulturhistoria. Länsstyrelsens annorlunda skrivna utflyktsguide drar till med att där "svalkade törstande bönder sina strupar när de passerade" och lite tidigare i texten att "det en gång i tiden flödade av denna brygd i området".


Den som åker väg 631 mot Endre ser den här skylten vid vägkanten, värdshuset ligger på andra sidan vägen, och de som kommer från Endrehållet ser såväl skylt som syrener. Någon historia om detta värdshus har jag aldrig sett, fast det vore roligt att läsa.

Men att alla utanför Visby skulle vara bönder tror jag nog inte, och inte heller att öl skulle ha flödat som i bäckar (som Fyrisån i Uppsala som ju emellanåt fylls med bajerskt öl) utan värdshuseet har nog namn efter gården Bäcks neråt Lajru till, som Ardagar ungefär.

Det var inte mycket vi hade att säga om Ölbäcks värdshus, men nu vet du varför den konstiga skylten står där. Har du information om värdshuset så kontakta oss via länken "Kommentar" nedan.
/text och foto Bernt Enderborg

Endre socken

Vägbeskrivning


Endre socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Kuriosa.

Visby omnejd stugor

4 bäddar - Lägenhet
4 bäddar - Visby. Lägenhet
5 bäddar - Uthyres
5 bäddar - Gotlandshus
6 bäddar - Uthyres


Se vidare Boendesidan