text bild karta   info, a-ö

Gotland - Årets Matlandethuvudstad 2013

Gotland | Gutemat | Utskrift | Mobilsida
Gotland - Årets Matlandethuvudstad 2013
Gotland - Årets Matlandethuvudstad 2013, foto Bernt Enderborg

Gotland är mat!


I ett pressmeddelande den 4 oktober 2012 kungör Landsbygdsdepartementet att Gotland fick titeln Årets Matlandethuvudstad 2013. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson säger sig ha "träffat många duktiga bönder och framgångsrika matföretag på Gotland och hoppas att den gotländska entreprenörsandan och Matlandet ska inspirera ännu fler att satsa på verksamheter inom mat och upplevelser".

Det var bra sagt av ministern, som motiverar det hela på följande sätt:

"På Gotland finns ett livskraftigt jordbruk med stark koppling till en nyskapande livsmedelsförädling. Här finns högklassiga restauranger, naturnära måltidsupplevelser och en strävan att öka andelen lokala råvaror i den offentliga maten och att minska matsvinnet. Det ska bli spännande att se hur ambitionerna kring den offentliga maten förverkligas. Gotland som mat-ö tar sin utgångspunkt i primärproduktionen. Det soliga klimatet och den kalkrika jorden skapar förutsättningar för hög kvalitet och unika produkter med egen karaktär som är attraktiva såväl nationellt som internationellt. Gotland utses till Årets Matlandethuvudstad 2013 för ett målmedvetet arbete och för att Gotland är mat!" Se Regeringens hemsida.Det är kajp på bilden ovan, en råvara, nyplockad skogslök, som Johan på Gula hönan satt och rensade när jag hade vägarna förbi den 18/5-2012.

- Brukar du förresten göra persiljesmör ibland, när du emellanåt unnar dig en rejäl köttbit? Gör kajpsmör i stället - det är gott på riktigt.Givetvis är det hedrande att få den rätt konstiga titeln "Årets Matlandethuvudstad" och självklart kommer skattefinansierad marknadsföring att dras igång eftersom Region Gotland medvetet konkurrerar med sitt eget näringsliv.

Nåja, "Gotland är mat" sa landsbygdsminister, och så är det. God mat.

Alla bilder på den här sidan kommer från Gula hönan så att du vet vart du skall åka om du vill ha god mat. Bilden överst återfinns i restaurangens tak och visar kanhända Gula hönan så som det en gång tog sig ut. Bilden längst ner visar personalmat, ingalunda en uppläggning som är så fin att man vill ta hem det hela och hänga på väggen, se Restaurang Gula hönan.

Att Gotland är ett bördigt land där maten smakar bra är omvittnat av många, här kan du t ex läsa vad Hakvin Spegel skrev.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan