text bild karta   info, a-ö

Solsänget

Gotland | Levide socken | Ängen | Utskrift | Mobilsida
Solsänget
Solsänget, foto Bernt Enderborg
Det sköna Solsänget en bit ner på en liten åker- och skogsväg, alldeles efter naturreservat Bosarve lövskog, är inte bara vackert, promenervärt och picnicvänligt utan också av historiskt intresse.

Solsänget i Levide

På bilden ovan ser du rätt i en vad vi på Gotland kallar kämpgrav, dvs hus som övergavs för omkring 1.500 år sen varav bara grunderna numera är synliga. Tio sådana husgrunder finns kvar i änget, vilket sägs motsvara 3-4 gårdar; här finns mera att läsa om kämpgravar.

Solsänget i Levide

Nutiden har slagit upp en slåtterbod men kämpgravarna vittnar förstås om att änget har varit ett sådant sen järnåldern nån gång. Och Solsänget är just sånt, även om husgrunderna från århundradena kring Kristi födelse är ruiner, så går man i en järnålderstida miljö som alltså våra förfäder i 40 generationer sisådär har hållit efter.

Solsänget är hävdat länge och alla blomster, gräs- och trädsorter är där som de skall. Jag vet inte hur man skall beskriva ett änge för någon som aldrig har besökt ett sådant - det känns på något sätt som om lungorna är djupare och själen trivs.
/text och foto Bernt Enderborg

Levide socken

Vägbeskrivning


Levide socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Ängen.

Stugor södra Gotland

2 bäddar - Halor 2


Se vidare Boendesidan