text bild karta   info, a-ö

Fröjel kastal

Gotland | Fröjel socken | Kastalere | Utskrift | Mobilsida
Fröjel kastal
Fröjel kastal, foto Bernt Enderborg

Ett bra ställe att avnjuta solnedgång


Vid den möjligen vikingatida kastalen i Fröjel har man en särdeles skön utsikt. Den ligger 50 meter norr om kyrkan, lätt att hitta, och är väl värd sin egen utflykt, ett smultronställe. Vi skall berätta lite du kanske inte tänker på.

Kastal i Fröjel på Gotland

Nu skall vi se. Kastaler har vi skrivit lite om här, och havet är havet, blått och stort, det har vi skrivit hur mycket som helst om, lite till vänster ligger Karlsöarna - vi tar en bild på det:

Kastalen i Fröjel på Gotland

Woaa, sa min grabb, kolla farsan, söderhavsöar. Det är lilla Karlsö som ligger närmast och Stora Karlsö som du kan få åka till som är längst ut i havet; kortet är taget inuti kastalen. Men tillbaka till utsikten - jag har ställt mig framför kastalen:

Kastal i Fröjel på Gotland

Just nu står jag och ser en av Gotlands vikingatida hamnar. Det tycks som att forskaren vill kalla stället Ridanäs efter vad som framlästs på någon gammal karta, ett namn som nog inte är gotländska (det blir helknäppt när man säger det på gutamål, tro mig). Här har man hittat massvis av grejer och grunkor, bildstenar, vikingatida spännen, nycklar, remsöljor och annat sånt. Utgrävningar har pågått sommartid några år och än finns det mycket att gräva för arkeologer.

Kastal i Fröjel på Gotland

Den här bilden är med bara för att visa hur snyggt det är. Vägen går ner mot havet alldeles bredvid kyrkan, men det är inte där du skall gå ner om du vill besöka den gamla hamnen. Förresten gör du klokast i att stanna vid kastalen och njuta av utsikten och få lite luft i lungorna.

Missa inte, när du ändå är där...
Eftersom kastalen står alldeles bredvid kyrkan så har du två kulturmonument bredvid varandra. Inuti Fröjel kyrka står en dopfunt från 1100-talet och det hänger ett triumfkrucifix att förundras över. Ute på kyrkogården ligger en bronsålderstida trojaborg, en sån där man springer i. Är man betagen av magiska saker och annat sånt, är det lätt att konstatera att folk i Fröjel har haft hyss sig för på backen i långliga tider, tusentals år.

Om du besöker kastalen kan du också åka en bit upp i skogen till Vallhagar att ta dig en promenad där, kämpgravar och en by från århundradena före Kristi födelse - det står en skylt vid vägkanten.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.
Fröjel socken

Vägbeskrivning


Fröjel socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Kastalere.

I närheten - fågelvägen


Stugor västra Gotland

2 bäddar - Bysen
3 bäddar - Blåhammar Uppe
3 bäddar - Lillstugan
4 bäddar - Skogs
4 bäddar - Lilla huset Kovik
4 bäddar - Kroks Tofta, Kastanjegården
4 bäddar - Blåhammar S
4 bäddar - Röda stugan
5 bäddar - Grytet
5 bäddar - Lyan
5 bäddar - Nästet
5 bäddar - Blåhammar N
5 bäddar - Ingenjörsvillan
6 bäddar - Strandänget Kovik
10 bäddar - Matsalen


Se vidare Boendesidan