text bild karta   info, a-ö

Munkhuset vid Möllebos eller Möllbos

Gotland | Halla socken | Medeltida hus | Utskrift | Mobilsida
Munkhuset vid Möllebos eller Möllbos
Munkhuset vid Möllebos eller Möllbos, foto Bernt Enderborg

Vid gården Möllbos malde man uppenbarligen mjöl som kanske bakades i Munkhuset


På fastigheten Möllebos 1:24 i Halla socken återfinns ett medeltida stenhus i två våningar som kallas Munkhuset, till vänster på bilden ovan.

Gården Möllebos tillhörde under medeltiden cistercienserklostret Gutnalia i Roma, och huset är faktiskt ett av de få fullständigt bevarade från klostertiden; det dateras till 1200-talets förra hälft, dvs det stod på plats innan Stockholm grundades.


Det sägs att huset är ensamt i sin typ bland alla gutniska medeltidshus med en i det närmaste kvadratisk grundplan och en ingång i varje gavel.

Huset har under senare tid används som magasin men Gotlands fornvänner erhöll huset som gåva av Svenska Sockerfabriks AB 1974, varför det restaurerades samma år.


Det enda rummet i Munkhuset sägs ursprungligen ha täckts av ett kryssvalv, och i det nordöstra hörnet återfann man bevarade spår av en bakugn; du ser lite av spåren på bilden. Boken Gotländskt Arkiv 1978 säger att det "kan av munkarna ha använts som en bagarstuga", lämpligen för det mjöl som framställdes i kvarnen. Och så får det väl vara tills någon annan bevisar att huset har använts till något annat.


Bilden ovan visar den stora damm som ligger alldeles nedanför Munkhuset, och som synes är vattenytan i år täckt av växtlighet, andmat och annat sånt. En bit bort samlas dammen i en bäck att tjänstgöra som drivkraft åt en vattenkvarn.

Bäcken som vattnet kommer ifrån rinner halvannan mil åt sydväst genom Tjaukle vars källa säkert finns i Hejde, Väte, Mästerby eller åt det hållet. Bäcken rinner strax förbi Romakloster och kommer snart ut i vad vi kallar Gothemsån som mynnar i Åminne (ortnamnet betyder förstås åmynning); det bör inte ha varit några större problem att med båt ta sig ut till havet från Möllebos när Munkhuset byggdes, se t ex Fågelsjön och Birka, och många hundra år därefter.
/text och foto Bernt Enderborg

1) Form på Munkhuset

Bilden på Munkhuset är ihoptryckt. I verkligheten är det högre och smalare, huset är inte kvadratiskt utan rektangulärt. Jag vet detta för jag bor i huset som står till höger ca 3 m från Munkhuset.

--- webmastern kommenterar ---
Bilderna utbytta den 12 juni 2011 varför ovanstående inte avser nuvarande bilder.

Tack för din kommentar!

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Medeltida hus: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Halla: länkar, karta.