text bild karta   info, a-ö

Gotland - sagornas land

Gotland | Lärbro socken | Magiska Gotland
Gotland
Gotland - sagornas land , foto Bernt Enderborg
Det finns emellertid inga vilda berg med snöklädda toppar på Gotland, men marksland, och marken är så vattensjuk på sina ställen att den gungar när man går på den (om det råkar finnas någon påläst historiker som läser detta). Om folk vill se det land där filmen om Sagan om Ringen utspelar sig så får de väl nuförtin åka till Nya Zeeland., men det är allt lite synd, för det är fel ställe. Jag skall berätta varför:

Tolkien var professor i nordiska språk och bör väl ha läst Gutasagan många gånger, också eposet om Beowulf. Det finns en massa saker som stämmer:

Den norra tredingen (norþasta þriþiung) på Gotland som slog Birger sveakonung anno 1313 på Röcklinge backe i Lärbro har ett träd på sin fana (bilden ovan). Nu vet jag inte hur noggrant du läser saker och ting men försök dra dig till minnes vad Gondor har för vapen - det vita trädet.

Mellersta Gotland (miþal þriþiung) har en häst på sin fana. Jag har ingen bild på den för tillfället, det kommer, men kanske är det en vit häst på grön botten - att det är en häst är jag säker på. Kommer du ihåg Rohans fana?

Det konstiga är emellertid att Tolkien låter varjager, eller variager som det ibland stavas, marschera under Saurons fana. Läser man Nestorskrönikan från 1100-talet sägs där att varjager = gutar.

Så det är ju inte lite fräckt. Först använder Tolkien våra fanor för att samla alla bålda riddare i kamp mot Sauron, sen låter han oss marschera samman med fienderna.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.
Lärbro socken

Vägbeskrivning


Lärbro socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Magiska Gotland.

I närheten - fågelvägen


Stugor norra Gotland

3 bäddar - lägenhet
4 bäddar - lägenheter
4 bäddar - 4-bädd
4 bäddar - Parstuga
5 bäddar - 5-bädd
6 bäddar - lägenheter
6 bäddar - 6-bädd
6 bäddar - Parhus 6 bädd
8 bäddar - Parhus 8 bädd


Se vidare Boendesidan