text bild karta   info, a-ö

Välkommen till gutarnas guide!

Gotland | Guteguide
Välkommen
Välkommen till gutarnas guide! , foto Bernt Enderborg
Och vad skall man visa besökande vänner? Måste man åka till Visby? Finns det förresten något lika häftigt som ringmuren?

Ett av problemen på Gotland är att utbudet vad gäller sevärdheter är stort. I skolan får vi just inte lära oss något om Gotland. Det vi oftast kommer i kontakt med är marknadsföringen, vars information är värdelös, och årlig diskussion om Medeltidsveckan i tidningen.

Nästa problem är att vi gutar (alla som bor på Gotland) är otroligt bortskämda med sevärdheter. Man kan gott och väl säga att vi ofta går och snubblar bland sevärdheterna.

En gång fick jag en förhandsfråga från en skolfröken om jag kunde guida en klass på Torsburgen. Visst kunde jag det. Men när hon tog upp frågan med föräldrarna så var det någon som frågade varför det, vad fanns väl där att se.

När jag studerade i Uppsala fick jag besök av en flicka som jobbar innanför muren i Visby. Vi guidade runt i staden, pekade på hus, slott, Linnés täppa och sånt. På kvällen när vi åt sa hon att Uppsala var en sån gammal stad med gamla hus och sånt.

Poängen med de två senaste styckena är att vi är hemmablinda. Såväl Torsburgen som Visby är sådana sevärdheter att man kan ställa dem var som helst i världen och de är stora sevärdheter i alla fall. Jag skall försöka berätta lite om Gotland, peka på sånt som är utomordentligt sevärt, och tala om att varenda gute när som helst kan räta på ryggen och visa upp ett kulturarv som imponerar på vem som helst.

Det finns bara en sak som jag vill understryka kraftigt. Självklart bör Visby besökas men det riktigt häftiga finns faktiskt på landsbygden.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan