text bild karta   info, a-ö

Nästrot

Gotland | Flora | Utskrift | Mobilsida
Nästrot
Nästrot, foto Bernt Enderborg
När man först ser orkidén Nästrot undrar man vad det är för fel på den. Sen upptäcker man att det står ganska många sådana alldeles i närheten. Den är gulbrun.

Gernandts Konversationslexikon från 1800-talets slut säger att nästroten har "en rotstock, som liknar ett fågelbo", varav väl namnet kommer.

Nästrot

Floran säger att nästroten är en saprofyt, dvs den får sin näring från multnande organismer, och att den är helt beroende av näringsutbyte av svampar trots att den innehåller lite klorofyll.

Den blommar i juni - bilden ovan är dock tagen i underbara maj 2002 - och pollineringen sägs främst vara ett flugjobb.

Nästrot

De frisittande blommorna längst ner på stjälken ser lite annorlunda ut än övriga.

Nästrot

Ofta finns många näströtter på samma ställe, där bilden ovan är tagen stod något hundratal på en liten plätt, och ibland står det till och med blommor kvar från förra säsongen (mörkare).

Nästroten förekommer tämligen allmänt i norra och mittersta Gotlands örtrika kalktallskogar. I Sverige finns den främst i de syd- och mellansvenska kalktrakternas lövskogar.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan