text bild karta   info, a-ö

Medeltidsveckan 2008, 3 - 10 augusti

Medeltidsveckan är allt en tillställning! Världsarvsstaden Visby upplever vecka 32 årligen ödesåret 1361, då Valdemar Atterdag erövrade Gotland, slog den republikanska hären och ingick ett avtal med Visby, som efter att ha från ringmuren beskådat att republikens armé krossades kom krypande ut genom porten med stadens nycklar.


Människor drar på sig sin medeltida outfit och deltar i ett gigantiskt rollspel. Riddare, munkar, baderskor, månglare, smeder, krukmakare, armborstskyttar, allt möjligt vandrar omkring på gatorna. Eldkastare, förföriska danserskor, teatersällskap och många andra framför sina konster på gatan med insamlingskassan uppställd (ge dem en slant!). En del är sanslöst roliga, improviserar, andra sagolikt skickliga och bollar med knivar och blåser eld.


Mycket marknad är det! Överallt! Såväl medeltida som moderna grunkor, mat, lekar, musik, allting. Gammalt och modernt samsas i en salig röra.

Alla är välkomna till Gotland under Medeltidsveckan!


Det är ganska gott om stånd där man han handla varjehanda. Medeltida mat, keramik, smidesarbeten, svärd, hjälmar och annat sånt.

Det är ganska roligt att också tyskar börjar komma till Medeltidsveckan för att visa upp och sälja sånt de gör. Hoppeligen börjar också andra nationaliteter uppmärksamma Medeltidsveckan som ett bra ställe att göra affärer på, besöker Visby gör de redan vecka 32 varje år.


Kanske kan man likna Medeltidsveckan i Visby som en enda gatuteater. Folk är såväl ner- som uppklädda och lever med i det gigantiska rollspelet.

Men det förekommer också regelrätta grupper som framför sina alster. Waldemar Atterdag brandskattar ju Visby och han har med sig riddare, knektar och allehanda slagskämpar - du kommer att såväl höra som se dem.

Men det är inte enbart Visby som håller på med medeltida spektakel, också på landsbygden börjar det hända mer och mer.

/text och foto Bernt Enderborg