text bild karta   info, a-ö

Körkmack - landskapsinsekt

Gotland | Fauna | Utskrift | Mobilsida
Körkmack - landskapsinsekt
Körkmack - landskapsinsekt, foto Bernt Enderborg
Körkmack heter på svenska riddarskinnbagge. De på bilden satt på Garde kyrka den 24 mars 2012, de gillar att samlas i "klumpar". På latin heter djuret "Lygaeus equestris", varav det sista ordet betyder riddare ty de svarta fältet på ryggen sägs påminna om ett riddarkors.

foto på körkmack

Tittar man lite närmare ser det ut som ovan. Vad de har för sig vet jag inte.

Delen "körk" i det gotländska ordet Körkmack betyder kyrka. Folk som talar gutamål säger för övrigt inte "tjyrkan" utan "körko" (två hårda k), och så bör också ordet "körkmack" uttalas. Förleden i det gutniska namnet har krypet fått från att den brukar uppträda hundrafalt, ja tusenfalt på de gutniska kyrkorna.

Den andra delen, "mack", är ju det gutniska ordet för småkryp. Allan Nilsson, en av Gotlands största skalder, skriver i sin riksbekanta "Summan kumma" att den gör det bl a "yva maura och mack" - över myror och kryp - att ha smeknamnet Macke på Gotland är inte nödvändigtvis coolt.

foto på körkmack

Riddarskinnbaggen gör skäl för sitt gutniska namn, och de kan föröka sig, läs t ex om Hemmansägare Pettssons problem.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan