text bild karta   info, a-ö

Blåeld

Gotland | Flora | Utskrift | Mobilsida
Blåeld
Blåeld, foto Bernt Enderborg
Blåeld (Echium vulgare) växer på störd miljö, såsom vägkanter, där den ofta är dominant. Blommorna ovan bodde dock vid stranden till en insjö, och det kan ju vara kul för den Virtuella floran säger att den i äldre litteratur kunde kallas "Snokört". Blåeld är växtens skånska namn.Blåelden kommer från mellersta och sydöstra Europa och är vanlig på Öland och Gotland. I Sverige är den också vanlig i Skånes kalktrakter men finns spridd ända upp till södra Norrland.Blåelden är tvåårig och har ett kraftigt rotsystem. Stjälk seg och hård, stickig växt, och blommorna börjar visa sig i mitten av juni.Ibland ser man hela hav av blåeld på Gotland. Ovanstående exemplar växte dock ensam på kyrkmuren vid Vänge kyrka.

Jag skall försöka komma ihåg att ta ett kort på ett fält av blåeld, men det förefaller svårare att komma ihåg saker som är så vanliga.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan

1) Hur odlar man blåeld?

Kan man ta frön från blåeld och på det sättet få nya exemplar?
Om man vill få den att växa i mark som inte är kalkrik, måste man då tillsätta kalk?

Mai Palmberg

--- webmastern kommenterar ---

Hej Mai!

Jag har inte en aning. Men den trivs uppenbarligen bäst på ganska mager, kalkrik och grusig jord, så man får väl försöka återskapa detta. Men som framgår av odla.nu och alltomtradgard.se så verkar det inte vara det lättaste att lyckas. Bättre råd än så kan jag inte ge dig.

- Lycka till!

/webmastern

Ps. Om någon läsare har ett bra tips så får du gärna delge oss andra detta i en kommentar. Ds.

2) Blåeld från frö

Hej

Jag besökte Gotland för ett antal år sedan (i september) och blev fascinerad av blåelden och cikorian som växte längs en ganska dammig väg utanför Visby. Jag plockade åt mej blomställningar som jag antog innehöll frön och sådde dem senare på vår tomt i Grankulla (liten stad väster om Helsingfors, Finland). Jag öste på kalk, minns inte hur mycket, o krossade äggskal.

Följande sommar kom bladrosetter upp, därpå följande sommar ståtliga blomstjälkar med de karaktäristiska blå blommorna. Året därpå kom det inte några blåeldar, trots att jag strött frön igen på stället. DÄREMOT började en väldig cikoria växa upp (de första bladsrosetterna liknar misstänkt mycket maskros, så jag kan ha ryckt upp några...). Fjärde året kom cikorian upp igen.

Jag gjorde faktiskt samma sak på vår holme i västra Nyland (Ekenäs skärgård) i en bergsskreva där jag samlat mossa tång och tillsatt kalk. I år kom det upp bladrosetter, men jag vet inte hur de klarar av hjortfaran. Hjortarna tycks äta nästan vad som helst, särskilt sånt som är odlat o grönt ...

Lycka till, Eva Wahlström, Finland

webmaster kommenterar

- Hej Eva!

Roligt att höra, och hoppas att det går bra. Tack för din information!

/webmastern

3) Eva Wahlström om blåeldens blad

Hej

jag vill ytterligare påpeka att bladen i blåeldens bladrosett är tydligt prickiga, ljusa prickar på det gröna till grågröna bladet. Det här har jag inte sett beskrivning på nånstans, men jag tycker att det är viktigt, för på det sättet urskiljs blåelden från andra bladrosetter.

Eva Wahlström, Grankulla, Finland

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Flora: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Annorstädes: länkar, karta.