text bild karta   info, a-ö

Barnamorden i Stånga

Gotland | Stånga socken | Skulptur | Utskrift | Mobilsida
Barnamorden i Stånga
Barnamorden i Stånga, foto Bernt Enderborg

Skulptur av Egypticus på Stånga kyrkas praktportal


Den konst som smyckar kyrkorna har syften. Grovt uppdelat kan man säga att den visar oss vad vi bör älska och vad vi bör hata. Ovan visas barnamorden av den "verkstad" som kallas Egypticus, se Stenmästarna, på praktportalen på Stånga medeltida kyrka.

Vi har redan visat exempel på barnamorden framställda av Egypticus på flera kyrkor, som Norrlanda och Lye och Martebo på samma sida, se Barnamorden, men den gräsligaste hitintills är den i Stånga.

Barnet dör ju inte direkt om man hugger benen av det. "Egypticus" själv måste ha varit medveten om denna vedervärdighet.

Barnamorden finns avbildade så gott som överallt i världen, förmodligen mest i Europa där man också har mördat flest barn. På alltombibeln.se sägs att Betlehem snarast var en by då Jesu föddes varför det inte kan har rört sig om mellan 5 och 15 barn, högst 20, som Herodes lär mörda.

De menlösa barn vi tänker på den 28 december årligen är alltså högst 20 stycken. Men eftersom vi är moderna människor tänker vi abstrakt och förstår att det är alla mördade barn vi förfasar oss över, och kyrkan lär oss sålunda att man inte skall mörda barn.

Pieter Bruegel d.ä målade "Barnamorden i Betlehem" på 1560-talet, se Wikipedia, där han överflyttar Matteusevangeliets berättelse till sin samtid i byn Brabant, där också 10-20 ungar mördades. Gräsligt!

Det finns folk som funderar över om barnamorden i Betlehem verkligen har ägt rum. Man vet att Herodes var ett svin, han mördade t ex tre av sina egna söner, en av sina in egna fruar, som Per Lagerqvist har skrivit boken Mariamne om, och förmodligen många, många andra, däribland Johannes Döparen.
/text och foto Bernt Enderborg

Stugor södra Gotland

2 bäddar - Halor 2


Se vidare Boendesidan