text bild karta   info, a-ö

Hall kyrka

Gotland | Hall socken | Kyrka | Utskrift | Mobilsida
Hall kyrka
Hall kyrka, foto Bernt Enderborg

Vacker kyrka med en paradisfunt från 1200-talet


Hall kyrka uppfördes under 1200-talet. Man går in genom den stora stigluckan i öster, parkering strax bredvid.

Hall kyrka, ornamental dekor

Medeltida kalkmålningar vars äldsta delar utgörs av ornamental dekor från 1200-talet, och som du ser är hon flerskeppig. Men jag vet inte säkert att det är ornamentering i taket som kyrknyckeln menar, ty det finns några målningar i kyrkan som inte föreställer bibliska personer, särskilt framme i koret, utan livsträd och sånt, ungefär som i Hemse.

Hall kyrka, själavägning, medeltida målning

Det finns målningar från 1300- och 1600-talen, bl a ovanvisade själavägning (mer om själavägning se medeltiden största enskilda bildframställning i Vamlingbo).

Hall kyrka, medeltida dopfunt

Dopfunten från 1200-talet är en så kallad paradisfunt som inte är fullproppad av olika scener från Jesu barndom, de tre vise männen, skapandet av mannen och kvinnan och annat, utan det är en värdig funt som kommer att se likadan ut 1.000 år till.

I bakgrunden ovan kan du se att man har bänkar i tornet, vilket också finns i långhuset, och det är inte vanligt; för en annan ovanlighet, se Källunge kyrka där man har bänkarna i koret (dock inte med på bild, men du förstår när du ser kyrkan).

Hall kyrka, krucifix

Triumfkrucifixet är som alla kan se nytillverkat. Det är en kopia, påstås det, av originalet som är utställt på museum eftersom det lär vara en av Europas äldsta träskulpturer med färg. Och då är det förstås alldeles för fint för att hänga där det bör göra, allra helst som museerna i städerna måste ha något att visa upp. Och tråkigt nog förhåller det sig på samma sätt med den Madonna från 1100-talet som en gång stod på det lilla utskjutande altaret på triumfbågens norra sida, en skiva, dvs hon står på museum i stället för i kyrkan där hon bor.

Å andra sidan, det skall sägas, så fick museerna skulpturerna en gång i världen för att församlingen inte längre ansåg att de var till kyrkans prydno - så vi skall inte bara skälla på museerna, de har också gjort gott. Det finns exempel på att lärt folk räddat skulpturer som kyrkvaktmästaren fått order om att helt sonika bränna upp. Experternas välgärningar gäller dock inte krucifixet i Hall kyrka, läser jag på Hallshuks hemsida, ty det snodde museet helt enkelt och därtill lät de församlingen betala den kopia som nu hänger i kyrkan.

Hall kyrka, altartavla

Predikstol, altaruppsats och delar av bänkinredningen tillkom på 1600-talet. Ovan ser du altartavlans centrala målning, den sista måltiden. Det är Johannes som Jesus trycker ner framför sig - i Johannesevangeliet står det att han lutade sig mot Jesu bröst - och det är Judas som fortfarande belåten och klädd i rött har sina 30 silverslantar i penningpungen.

Altaruppsatsen står emellertid inte ovanpå altaret, inte den 26 juni 2013 i alla fall, utan den sitter på tornets södervägg. Och det är en rätt bra idé, trots att kyrkan saknar glasmålningar, ty i kyrkor som Lye och Lojsta är nog Gudstjänster på morgnarna när solen står i öster alldeles fantastiska, men i många kyrkor finns emellertid en stor altartavla i vägen.

Predikstolen som står söder om triumfbågen ovanpå altaret antingen för kyrkans skyddshelgon eller S:t Olof har lite annorlunda och överraskande bilder i spegelfönstren - det var Ulla i Karlstad som talande om detta för mig - varför en särskilt sida småningom kommer om denna stol - här är sidan.

Hall kyrka, träskulptur

Ett par skulpturer sitter uppsatta på långhusets nordvägg men riktigt vem det föreställer och hur gamla de är vet jag inte; de ser gamla ut. En skulptur visar nog Jesus i majestät men vem figuren på bilden ovan är vågar jag inte gissa på i skrivande stund, kanhända en apostel.Här ett kort taget från halva tornet fram mot koret, bänkar i såväl torn som långhus. Det vackra votivskeppet ovanför dopfunten är skänkt av Kapten P. Pettersson anno 1871, om jag läste rätt, och det lätt rosa belätet alldeles nordöst om tornbågen är orgeln som förfärdigades 1992 av Johannes Künkels Orgelverkstad.

Se hur vackert ljuset faller in från öst - ingen altaruppsats!

Hall kyrka, ljuset faller som det bör

Till sist skall jag lägga ut en bild på hur Hall kyrka ter sig när man svänger av väg 149 vid skylten "Hall 5" och börjar närma sig. Vi gutar är vana vid sådana här sköna syner, men det är allt lite trist att inte flera beflitar sig om kyrkan i byn (vilket oftast beror på att de inte är troende utan kallar sig humanister, trots att många inte kan skilja på Kalle Anka och Platon).

- Det här är vackert!

Vi skall tillägga att alldeles nordöst om kyrkan, tvärs över vägen bara, ligger Hall kyrkänge som duger gott till en picnic ehuru det också finns en synnerligen välvårdad trädgård där man kan sätta sig på bänken, spisa sin medhavda kaffekorg och genom lövverket njuta kyrkan söderifrån.

Öppet för besök

De medeltida kyrkorna på landet är vanligen öppna dagtid för besök mellan 15 maj och 15 september, såvitt det inte restaureras, men ta hänsyn om det pågår begravning, bröllop eller annan verksamhet.

Mer om Hall kyrka på Gotland


Målningar

Predikstolen i Hall kyrka, Hall socken

/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.
Hall socken

Vägbeskrivning


Hall socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Kyrka.

I närheten - fågelvägen


Kulturevenemang på Gotland


 

2023

 

september

29Kulturhistoriska promenader »
Gotlands Folkhögskola, Hemse »
Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
Valborgsmässoafton »
Valborg »
Medeltidskyrkorna öppnar »
Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Handduksdagen, kultur »
Pingstdagen »
Mors dag »
Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
Trädgårdsveckan »
Midsommardagen »
Hemsedagen »
Barnkörveckan »
Stångaspelen »
Fårösunds marknad »
Russpremiering »
Slite marknad »
Summaratingg »
Havdhem marknad »
Kräklingbo marknad »
Kulturarvets dag »
Medeltidskyrkorna stänger »
Fårönatta »
Klinte marknad »
Hemse torgdag »
Höstlov, läslov på Gotland »
Alla helgons dag »
Fars dag »
Internationella dagen »
Skyltsöndag på Hemse »
Mulde World Cup »
Kramens dag »
Buldardagen »
Internationella kvinnodagen »
Skaparfestivalen, inställt t.v. »
Rocka sockorna »
Världsvattendagen »
Vattensågning i Hejde - inställd »
Påskdagen »
Bokmässa, inställt t.v. »Stugor norra Gotland

3 bäddar - lägenhet
4 bäddar - lägenheter
4 bäddar - 4-bädd
4 bäddar - Parstuga
5 bäddar - 5-bädd
6 bäddar - lägenheter
6 bäddar - 6-bädd
6 bäddar - Parhus 6 bädd
8 bäddar - Parhus 8 bädd


Se vidare Boendesidan