text bild karta   info, a-ö

Fossilmuseum

Gotland | Ardre socken | Museer | Utskrift | Mobilsida
Fossilmuseum
Fossilmuseum, foto Bernt Enderborg

Ett litet fossilmuseum på Strandridaregården i Ljugarn


I Ljugarn på östra Gotland återfinns något som man har döpt till Kulturudden - fyra museer och en vandrarhem.

Udden ligger nere vid småbåtshamnen, så om Du hittar till Ljugarn (143 från Visby till vägs ände och sen vänster) är det bara att fortsätta rakt fram så hittar Du Kulturudden och Fossilmuseet.

Som framgår av namnet finns det mera att se än bara fossiler och dessutom är det vackert att bara promenera en liten stund där (inte så stort) ty havet och kluckandet och lukten är alltid skönt på Gotland.

Hoppeligen kan Du sommartid skaffa färskt, rökt fisk i småbåtshamnen, såvitt inte någon idiotregel från EU har satt stopp för sånt.I glasmontrar visar man upp olika sorters fossil med namn på svenska och latin. Det är gratis, det är trevligt och det är fina fossiler.

Fossilerna på bilden är bläckfiskar som tog sig fram på korallreven för några hundra miljoner år sen, långt före dinosauriernas tid. Det är rätt häftigt när man tänker på det.Några så kallade kattskallar står uppställd i ett hörn på fossilmuseet i Ljugarn; de heter vid lärt namn Stromatoporoidéer och förekommer små som stora och var en viktigt revbyggare när det begav sig.Också trilobiter har man ett antal, ett vackert exemplar ser Du på bilden.

Trilobiterna knallade nog merendels runt på botten men man tror att somliga av dem kunde simma, de hittas ofta ihoprullade så kanske tog de sig fram på samma sätt som dagens kräftor får sin kickstart.

Som alla vet är det inte särskilt svårt att hitta fossil på Gotland, men vackra exemplar av trilobiter hittar man inte ofta i alla fall.Riktigt vad det här är för korall eller svampdjur eller vad de nu än kan vara, vet jag i skrivande stund inte. Men den finns att se i Fossilmuseet på Ljugarn och säkert sitter en lapp bredvid.Här är fossilmuseet på Strandridaregården i Ljugarn. Och det fins mera grejer att begrunda. Slipskårestenar ligger på gräsmattan, hamnen är vacker och i en bod ligger Lausholmarpråmen, en båt som användes att befrakta kreatur till holmarna som ligger utanför viken.Ljugarn är ett utomordentligt vackert samhälle, det var också den första semesterorten på Gotland eftersom det finns en överdängandes bra strand i Ljugarn - lång, skön, mjuk och alldeles underbar. Om Du är åt det håller så passa på att köra förbi fiskeläget Vitvär, turister bor där numera, med sina vackra stugor på väl ut till raukfältet Folhammar - kör längs stranden norrut.
/text och foto Bernt Enderborg