text bild karta   info, a-ö

Skeppssättningar vid Digerrojr

Gotland | Garda socken | Skeppssättningar | Utskrift | Mobilsida
Skeppssättningar vid Digerrojr
Skeppssättningar vid Digerrojr, foto Bernt Enderborg

Förutom det gigantiska stenröset hyser denna bronsålderskant av Gotland bl a också skeppssättningar, skön skog att promenera


Digerrojr i Garde socken är väl mest känt för det gigantiska bronsåldersröse som ligger där (det ligger förresten flera rösen där). Men det finns flera sevärda saker i skogen. Några skeppssättningar, stensättningar (runda gravar), bautastainar och en slipskåresten kan det skarpögde få se.

Digerrojr är väl värt ett besök, men det är väl inte så där lätt att hitta.Från parkeringen och ner till röset, som förresten kallas Graips rojr, promenerar en skön skogsstig vägen fram. Håll ögonen öppna, små änglar, blomster, står i skuggorna och resterna av en skeppssättning finns längs stigen:Det finns förmodligen troll och annat i environgerna, se Fålltare fylling.De här resterna av en skeppssättning längs stigen ner till Digerrojr ingår i ett mindre gravfält. Det finns också en rund grav, s.k. stensättning, och fyra resta stenar på platsen, sistnämnda kan vara resterna av ytterligare en skeppssättning.Nere vid röset går en stig åt norr. Längs den stigen så kan Du få se en slipskåresten (granitblock), några gravar och flera skeppssättningar (de flesta i dåligt skick).Flera skeppssättningar återfinns vid Digerrojr, och skall sanningen fram så finns i skogarna mellan Digerrojr och Gålrum ganska gott om fornlämningar.
/text och foto Bernt Enderborg